Те бяха предложени от финансовия министър Асен Василев

Промените в пакета данъчни закони, внесени от Министерския съвет и предложени от финансовото министерство, бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната комисия по бюджет. Единствено от ПП-ДБ ги подкрепиха, но не събраха мнозинство. ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха „въздържал се”.

Депутатите събраха мнозинство и подкрепиха единствено предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от народния представител от ПП-ДБ Даниела Божинова. Те предвиждат разрешаване на производство на бира на до 100 л наведнъж в домашни условия, но не за продажба, а за консумация у дома.

Най-много спорове предизвика идеята за „бонус-донос” или финансов бонус за хората, които подават информация за злоупотреби за най-малко 100 000 лв. Предвидено е лицата да получат стимул, но само ако предоставените от тях данни все още не са известни на контролните органи.

Асен Василев: Чрез казуса с "Лукойл" и дерогацията се търсят интриги

На заседанието на комисията финансовот ведомство бе представено от Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика”. По думите ѝ бюджетът губи по 309 милиона лв. от 9% ДДС на ресторантьорите.

Преди седмица, при представянето на бюджета от Асен Василев, стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да го подкрепят. От ДПС пък се обявиха срещу част от промените и поискаха в план-сметката да бъдат вписани приоритетните проекти за всяка община. От БСП, „Възраждане” и ИТН бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета.

Иначе параметрите в него са 77.7 млрд. лв. приходи, 83.8 млрд. лв. разходи, БВП от 205.8 млрд. лв., ръст на БВП - 3.2%, средногодишна инфлация от 4.8% и дефицит - 3%.