Той заяви, че не е въпрос на компромиси, а на работа с политическите сили, за да се изчистят вижданията за Бюджет 2024

Министърът на финансите Асен Василев определи казуса с "Лукойл" и дерогацията за внос на руски петрол като "търсене на интриги". Той каза това в кулоарите на международен форум, посветен на публично-частното партньорство.  Василев заяви, че не е въпрос на компромиси, а на работа с политическите сили, за да се изчистят вижданията и да бъде приет Бюджет 2024 до края на годината. 

Асен Василев пред „Ди Велт”: Руската пропаганда у нас внушава, че сме второ качество граждани на ЕС

На въпрос как разчита знаците от парламента, който не събра кворум, а вчера ресорната комисия отхвърли предложените от министерството данъчни закони, Василев заяви:

"Това, което виждаме в момента, е, че има доста движения в парламента, които не са свързани с бюджетната процедура. Водим доста интензивни разговори с партиите в парламента така, че да намерим достатъчно подкрепа за бюджета. Ако моята оставка бъде поискана заради "Лукойл" - това няма нищо общо по няколко причини, първата от които е, видяхте вчера и Агенция "Митници" много ясно показа, че има от ЕК одобрени квоти. Те следят изключително стриктно за тези квоти. Всяка седмица към ЕК се изпраща какво всъщност е напуснало българските пристанища и за кои държави е тръгнало, така че там по-скоро се търсят интриги, отколкото нещо реално". 

Източник: БНР