Това обяви Десислава Атанасова на брифинг в парламента

Консенсус в управляващото мнозинство. След няколко провалени кворума и директни предупреждения за край на сглобката ГЕРБ, ДПС и Продължаваме промяната-Демократична България изгладиха противоречията. Формациите постигнаха договорка за бюджета за 2024 година и отмяна на дерогацията.

Денят започна с провален кворум в Народното събрание заради отказ за регистрация от страна на ГЕРБ и ДПС. Причината - обвинения към „Продължаваме промяната” - за отказ за незабавно прекратяване на дерогацията за „Лукойл”, задкулисни коалиции с опозиционните партии и не на последно място - параметрите в бюджета за следващата година.

В ранния следобед обаче след извънредна среща между партньорите в управлението стана ясно, че са се разбрали и правителството остава стабилно, като ГЕРБ и ДПС правят отстъпка за датата за отмяна на дерогацията. А финансовия министър Асен Василев ще прекрои план-сметката. И условие не на последно място - категорично забранена е коалиция, по какъвто и да е повод, с опозицията.

Рано сутринта напрежението в управляващото мнозинство ескалира до последни предупреждения. ГЕРБ и ДПС влязоха в зала, но не се регистрираха. Така прегласуването на вота на недоверие към правителството остана за следващата седмица и трети опит.

„Как така, заради този петрол, пусти, и тези пари, са готови да падне правителството, да се съберат с опозиционните, уж, партии”, заяви Бойко Борисов.

„Костадинов каза, че има сватба и ни е взел булката, халал да му е!”, заяви Делян Пеевски. А от опозицията започнаха взаимни обвинения, за това кой се регистрирал и кой не за кворума.

„В залата е пълно, но няма кворум, 20 човека от БСП гласуваха „за”. Предполагам, че когато се случи, ще подкрепят правителството. Така че не бройте БСП като опозиция”, заяви Тошко Йорданов.

„Очевидно е желанието на БСП да помогне на правителството да оцелее”, заяви Цвета Рангелова от „Възраждане”.

„Колегите са доста изнервени, да се успокоят и да взимат разумни решения. Тези, които днес не се регистрираха, спасиха правителството и дадоха възможност да си извиват ръцете до сряда”, коментира Нинова. От Министерския съвет обаче премиерът Николай Денков заяви категорично, че няма да се поддаде на натиск.

„Няма да се поддам на извиване на ръце. Докато мога да взимам правилните решения, ще го правя, ГЕРБ и ДПС имат всички права да свалят правителството, нека да го направят”, заяви Николай Денков.

Няколко часа по-късно напрежението изненадващо се оказа потушено, след спешна среща на ГЕРБ и ДПС с министъра на финансите Асен Василев. Постигнатото споразумение – ГЕРБ приемат дерогацията за руски петрол да отпадне не веднага, а от 1 март. А Асен Василев ще допълни исканията на двете формации към проектобюджета за следващата година.

В сряда ГЕРБ-СДС и ДПС ще участват в кворума на парламента, за да покажат, че евроатлантическото мнозинство съществува. Това обяви на брифинга в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Асен Василев: Чрез казуса с "Лукойл" и дерогацията се търсят интриги

До решението се е стигнало след интензивни разговори между двете формации и финансовия министър Асен Василев. На срещата ГЕРБ-СДС и ДПС са поставили условия, свързани с дерогацията, бюджета и „демонстрация на евроатлантическото мнозинство”. На срещата са получени гаранции от Василев, че занапред няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласува заедно с БСП, „Възраждане” и ИТН.

Борисов: Не осигуряваме кворум на тези, които решиха да се откажат от правителството заради петрола

„По темата с дерогацията - тя ще бъде отменена в две стъпки. Първата стъпка е от 1 януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1 март - окончателна отмяна на дерогацията, като за този преходен период сме се съгласили единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани”, добави Атанасова.

Предложението за отпадане на дерогацията скара ДПС и ПП, поискаха се две оставки на министри

„По отношение на Закона за държавния бюджет - намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени”, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Отпада вноската от „Газпром”, като не е 100% сигурно, че ще бъде реализирана в приходната част. В същото време, със същата сума, се намаляват и разходите в частта „Капиталови разходи”, които от малко над 12 млрд. лв. падат до малко над 10 млрд. лв. Останалата част на бюджетната рамка остава непроменена”, добави финансовият министър.

Друго условие е списък с националните приоритетни инвестиционни обекти - като магистралите "Струма" и "Хемус" и пътят Плевен-Русе. От ДПС са поставили условие за приоритетен списък с инвестиции за общините.

Очаква се редактираният бюджет още следващата седмица да бъде внесен в Народнотоо събрание. Заявката е в сряда кворумът да бъде подсигурен, а вотът на недоверие – отхвърлен.