След въпрос на NOVA от СДВР не коментираха конкретния случай

Нов сигнал за полицейско насилие заради погрома по време на мача България-Унгария. Пред NOVA говори мъж, който не е бил сред протестиращите и случайно се оказал на неподходящото място в неподходящо време. Мъжът е с три избити зъба и травми по тялото заради удари от полицейски палки. Вече е подал сигнал до прокуратурата за случая.

След безредиците в София

Четвъртък, минути след 20 часа. След интервю за работа Георги Вачев вечеря с приятели в центъра на София. Напът за вкъщи обаче той не успява да се размине безпрепятствено с минаваща през кръстовището на улиците „Генерал Гурко“ и „Цар Иван Шишман“ футболна агитка и полицаите, които са по петите им. „Имаше струпване на хора, може би бяха някаква агитка, не знам. При което на кръстовището видях, че идват жандармеристи или полицаи, не съм сигурен. И започнаха да викат: „Всички на земята”. Аз си вдигнах ръцете, след което ме удариха с палка през устата”, разказва пострадалият. Той добавя, че са последвали няколко удара с палки зад ухото и по ръката му.

Вачев не успява да обясни, че не е протестиращ. По думите му не е провокирал с нищо униформените. „Баща ми е в системата на МВР от 40 години, така че аз имам уважение към тези хора. Както към медицинските служители, тъй като майка ми е медсестра. Никога не съм бил задържан”, добавя Вачев.

Мариета Николаева: Важно e кой е организаторът на снощния протест в София

По думите на пострадалия полицаите променят отношението си, след като споменава, че баща му е служител на МВР. Искал е да научи имената на униформените. "Имам чувството, че бяха леко уплашени. Провериха ми личната карта. След като ми върнаха личната карта, поисках имената на този човек, той ми каза, че няма да ги даде", каза Вачев. 

След въпрос на NOVA от СДВР не коментираха конкретния случай, тъй като още не са успели да обработят всички сигнали за полицейско насилие във въпросната вечер. Случая коментираха и от синдиката на служителите на МВР. "Тези хора, с които е имал сблъсък, могат да бъдат установени. Дори в един закон да влезе, че при определени ситуации служителите трябва да имат номер", категоричен бе Валентин Попов, председател на Синдиката на служителите в МВР. 

Според него не трябва да се избързва със заключенията - кои от случаите от четвъртък вечер, добили популярност в публичното пространство, трябва да се категоризират като полицейско насилие. "Имат право в определени условия да го правят, в някои случаи са и задължени. Сега дали са имали право, или е надвишаване на правомощия, се установява в хода на проверките. Всеки е невинен до доказване на противното", смята председател на Синдиката на служителите в МВР. 

В неделя в ефира на NOVA вътрешният министър съобщи, че петима служители на МВР са признали, че „евентуално“ са превишили своите права на протеста. 

Повече гледайте във видеото.