Около Израел се оформя "ос на съпротивата", каза тя

Япония поиска от йеменските бунтовници да освободят екипажа на отвлечения кораб в Черно море. Двама от моряците са българи, корабът е британска собственост, но се управлява от японски оператор.

Корабът е построен в Полша, така че това е международен кораб. Оказва се, че на борда му няма израелски граждани, което означава, че би трябвало заложниците да бъдат освободени. Моряците са с различен национален състав. Официален говорител на Израел заяви, че в близките дни се очаква договорка между Израел и „Хамас“ за освобождаване на 50 заложници от Газа. Това може да бъде един омекотяващ фактор за освобождаването на моряците. Това каза вице-президентът на „Атлантически клуб“ Елена Поптодорова в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Двама българи са на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът

По нейни думи съществува намерение да се отвори втори фронт на Израел, така че държавата да бъде притисната в невъзможност да проведе докрай операцията срещу Хамас. Проблемът е международен и трябва да се подбере внимателно правилен преговарящ, допълни Поптодорова. Тя смята, че Саудитска Арабия е можела да бъде такава до неотдавна.

Политикът смята, че Иран би могъл да окаже въздействие в ситуацията. В т.нар „ос на съпротивата се включват Иран, Ирак, хутите и се образува един пръстен около Израел, допълни тя.

Япония поиска йеменските бунтовници да освободят екипажа на отвлечения кораб

„Да не забравяме, че мотото на хутите е смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие на евреите, победа на исляма. Разбирате, че Америка не може да бъде прекият фактор, който да води тези преговори", заяни Поптодорова. По нейни думи посредничество за диалог трябва да се търси в съседните държави. "Съединените щати са в ролята на страж. С изпращането на самолетоносачи, с изпращането на сили в региона те искат практически да кажат, че военната сила също е на лице. Но в случая, военната сила няма да е факторът, който доведе до преговори за освобождаване", поясни политикът.

Повече от разговора гледайте във видеото.