Разкритието е на в-к "Телеграф"

Българи се оказаха в схема за продажба на фалшив зехтин след рекордно поскъпване на „течното злато” в Гърция. Това показа разработка на Иван Петрински от в-к „Телеграф”. В предаването „Твоят ден” журналистът разказа повече за измамата.

По думите му, през последните 5 години властите в южната ни съседка са разкривали други подобни схеми. Той посочи, че зехтинът е обичаен обект на измами, но те са зачестили през последната година, когато цената на хранителния продукт е нараснала повече от двойно.

Зехтинът в Гърция поскъпна, очаква се и нов скок на цената

„В бутилките, които се продават, се съдържа зехтин с добавено слънчогледово масло. Ако вземем цената на обикновеното олио, което струва 2 или 3 лева на литър и на зехтина, който се търгува по 10 евро на литър, печалбата е огромна. От друга страна се използва и т. нар. зехтин за бедни или „помаче”. Това е горещопресован зехтин, който обикновено е два или три пъти по-евтин”, коментира Петрински.

Според него контролът в търговските вериги вече е много завишен и такива продукти не попадат в магазините, а става дума по-скоро за артикули, които се продават между приятели, по пазари и други.

В ефира на NOVA NEWS собственикът на магазин, в който се продава зехтин, разкри, че качественият продукт вкъщи замръзва, когато температурата на околната среда падне под нулата. Ако не замръзне при 0 градуса по Целзий, то значи зехтинът не е с добри качество и произход.

Целия разговор гледайте във видеото.