Ще продължим с разговорите между представените в СОС партии, пише кметът на София

Ще продължим с разговорите между представените в СОС партии, в които се надявам да избегнем политическото дребнотемие и да се обединим около политики в полза на гражданите. Това пише на страницата си във Facebook, кметът на София Васил Терзиев.

В социалната мрежа той представи кратък отчет за свършеното в седмица след встъпването си в длъжност.

Васил Терзиев и Асен Василев обсъдиха финансовото състояние на София

„Както неведнъж обещавах в кампанията, отчетността пред гражданите ще бъде неизменна част от ангажиментите ми. Седмица след встъпването ми в длъжност ви представям част от по-важните срещи, задачи и свършена работа за първите ми дни като кмет на София.

На 13 ноември се заклех като кмет на София заедно с избраните кметове на райони и общинските съветници, с които ще защитаваме интересите на нашия град. Продължаваме да търсим подкрепа от всички, представени в Столичния общински съвет. Надявам се да намираме все повече допирни точки в програмите, които ни обединяват, за да решаваме проблемите на София, да търсим заедно прагматичните решения и да има работещ Съвет. Аз съм оптимист.

Столичният общински съвет остава без председател

Една от първите задачи беше да се запозная с администрацията, да разбера какви са проблемите. Запознахме се с план сметката, която в следващите дни ще пуснем за обществено обсъждане. Започваме работа по бюджета на София и ще фокусираме усилията си върху неговото приемане. Работим с настоящата структура на администрацията.

Васил Терзиев отново ще изпрати покани до партиите в Столичния общински съвет

Проведох срещи с екипа на Столична община и им възложих да направят обстойна проверка на секторите, да проучат кои са главните предизвикателства и да се заемат с намирането на решения на заварените от предишното управление проблеми.

На 14 ноември проведох среща с министър-председателя акад. Николай Денков. За мен беше изключително важно да изложа пред него основните ми приоритети като кмет на София, по които има пресечни точки между Столичната община и изпълнителната власт. Разговаряхме по темите за продължаване на важните инфраструктурни обекти, децентрализацията, финансирането на общините и подготовката на бюджета, които са в центъра на вниманието на правителството. С премиера обсъдихме и предизвикателствата в областта на културата, образованието и транспорта.

След сигнал за некачествено полагане на маркировка на площад “Св. Александър Невски”, инспектирах района и на място се срещнах с изпълнителния директор на “Трейс Груп Холд” АД и с ръководителя на обект ЦГЧ-Зона 4. На срещата присъстваха и представители на  строителния надзор и на направление “Обществено строителство” в Столичната община. От компанията поеха ангажимент да отстранят и коригират забележките. Един от важните за мен приоритети продължава да бъде качествено изпълнение на ремонтите в София и от първия път.

В лично качество бях гост на представянето на книгата на Йордан Карабинов - “Система за превенция на корупция и измами”. Битката с корупцията е моя лична кауза и смятам че г-н Карабинов е един от най-изявените специалисти по антикорупционни практики в България. Вярвам, че ключът към ефективната борба с корупцията е системен, а не спорадичен подход. По време на кампанията той успешно  работеше с  кандидатите ни за районни кметове. Надявам се тази работа да продължи и с общинските ни съветници.

Изпратихме покани за срещи до лидерите на всички партии и коалиции, представени в Столичния общински съвет, които да проведем преди заседанието на Съвета на 20 ноември. Целта беше да обсъдим общите политики и приоритети за развитието на София, както и начините те да бъдат подкрепени в бюджета на Столичната община през 2024 г.

На 16 ноември вечерта бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София, докато на Националния стадион “Васил Левски” се играеше футболната среща между България и Унгария. Видях как по време на заявения като мирен протест пострадаха хора заради двупосочна проява на агресия. При съгласуването на протеста с мен, нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието. Законът е ясен – отговорността е на организаторите и на МВР. Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено. Щетите бяха за десетки хиляди левове. Още на следващия ден наредих районът да бъде напълно възстановен. Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен цяла нощ, а служителите им не се прибраха при семействата си, за да се погрижат за възстановяване на щетите.

В петък - 17 ноември, проведохме общински щаб заради очакваните снеговалежи, за да проверим готовността за работа през зимата и почистването на снега в София. Създадена е организация и координация за почистването на улиците. 10 аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще реагират на сигнали и ще извършват обходи на терен. Над 200 са специализираните машини за почистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столичната община. Подходите към подлези, метростанции и спирките на градския транспорт трябва да бъдат почиствани до 7,30 ч. сутринта. В парковете и обществените градини на София ще се почиства ръчно и механизирано, като обработките в града и на територията на Природен парк “Витоша” ще се извършват с пясък.

На 18 ноември проведохме срещи с някои представители на политическите партии от Столичния общински съвет. На изпратените от нас покани се отзоваха Деян Николов от партия “Възраждане”, Георги Свиленски от БСП и общинските съветници от “КОД”. Вярвам, че разговорите ни ще продължат и с останалите политически сили и ще намерим пресечните точки, за да може общинският съвет да започне ефективна работа в най-кратки срокове и да решава неотложните проблеми в нашия град.

Вчера (20 ноември) - седмица след встъпването ми в длъжност, се срещнах с министъра на финансите Асен Василев, с когото обсъдихме финансовото състояние на Столичната община. Включих се и във второто заседание на СОС, на което трябваше да се гласува избор на председател на Съвета, но отново нито един от предложените кандидати не събра необходимия брой гласове.  Ще продължим с разговорите между представените в СОС партии, в които се надявам да избегнем политическото дребнотемие и да се обединим около политики в полза на гражданите”, пише кметът на София.