На балотаж се явиха кандидатът на ПП-ДБ-СС Борис Бонев и кандидатът на БСП Диана Тонова

Нов провал на опитите да се събере политическо мнозинство в Столичния общински съвет. И днес не успя да се разплете възелът за избор на председател. Съветниците повториха това, което се случи и миналата седмица - на балотаж се срещнаха Борис Бонев и Диана Тонова, но никой не успя да спечели. Стигна се и до напрежение в залата след като заседанието започна без кмета Васил Терзиев. 

Повече от три часа продължи днешното извънредно заседание и въпреки двете гласувания не се стигна до избор на нов председател на Столичния общински съвет. Политическите формации заложиха на същите 4-ма кандидати от първото заседание, повтори се и резултата от вота. Борис Бонев събра 23 гласа срещу 9 за Диана Тонова. Така гласуването беше отложено за 30 ноември. Сега кмета на София, заедно с ПП–ДБ ще изпратят нови покани за преговори по политики към партиите след като първия кръг совалки не доведе до нищо.

Втори опит за избор на председател на Столичния общински съвет

Час и половина след началото на извънредното заседание на Общинския съвет започна работата по същество. Тъй като от опозицията в местния парламент настояваха в залата да се яви кмета Васил Терзиев. Той в същото време беше на среща във финансовото министерство.

Липсата му блокира работата на общинарите до следващата седмица, когато се очаква ново заседание на местния парламент. Съветниците имат три месеца, за да намерят решение на ситуацията, в противен случай ще се стигне до нови избори за общински съветници.

Борис Бонев заяви, че въпреки че не се е стигнало до избор на председател всички групи в СОС са заявили желание за разговори.

Антон Хемикян посочи, че Бонев трябва да знае, че когато се избира председател така се заявава кое ще е новото мнозинство. След 30 мин почивка, макар и за кратко, Терзиев уважи заседанието.

"Всички ние трябва да намерим начин да работим ефективно въпреки нелесното начало, така че очаквайте покани, за да продължим разговора", заяви той.

12 на брой бяха недействителните бюлетини, а гласувалите общински съветници - 44. Общинските съветници от ГЕРБ пак не участваха в гласуването. Следващата дата, на която общинските съветници ще направят пореден опит да изберат председател на СОС, е 30 ноември като заседанието ще започне от 10:00 часа. Дали ПП-ДБ И "Спаси София" ще оттеглят кандидатурата на Борис Бонев, зависи от резултатите от водените разговори през следващата седмица.

Васил Терзиев отново ще изпрати покани до партиите в Столичния общински съвет

Бившият председател на СОС Георги Георгиев настоя час по скоро да се озаптят личните амбиции и да се подходи зряло. "Терзиев да се държи като кмет на София, а не като политически длъжник на Бонев, за да седнат на разговори не да предлагат парче от бюджета за подкрепа за председател", коментира той.

От БСП призоваха за повече разум. "Надявам се колегите най-накрая да проявят здрав разум и да направят нещата така, както го изисква политическата култура. Не просто "ние искаме", "аз искам", а да се проведат разговори между групите в самия Общински съвет", призова Иван Таков.

От "Възраждане" също изразиха позиция. "В крайна сметка нека Кирил Петков да вдигне телефона, както направи в предизборната нощ, и да се обади на Бойко Борисов, за да му каже ,че сглобката ще се разпадне, ако нямат подкрепа за председател на Столичния общински съвет и да се спре с този цирк", подчерта Деян Николов.

В първото гласуване днес, предшествано от коментари за отсъствието на кмета на София Васил Терзиев, участваха и кандидатът на “Възраждане” Красимир Гълъбов, който събра 8 гласа и кандидатът на ИТН Пламен Данаилов, който получи 3 гласа.

Репортер: Тоня Стоянович