Шест дни примирие са "недостатъчни, за да окажат значимо въздействие", заявиха от Агенцията

Населението на Ивицата Газа, особено жените и децата, е застрашено от глад, ако хуманитарните доставки на храни не продължат. За това предупредиха от Световната продоволствена програма на ООН (WFP), предаде АФП.

От организацията информираха, че са доставили храна на 121 161 души в Газа, когато започна четиридневното примирие между Израел и Хамас. Примирието беше удължено с два дни. 

Мъск ще носи медальон, докато бъдат освободени заложниците в Газа (ВИДЕО)

"Благодарение на паузата нашите екипи са в действие на място, като отиват в райони, които не сме достигали от дълго време. Това, което виждаме, е катастрофално", заяви директорът на WFP за Близкия изток Корин Флейшър.

Според оценката на WFP е "много вероятно населението на Газа, особено жените и децата, да бъде изложено на висок риск от глад, ако WFP не успее да осигури постоянен достъп до храна". Агенцията заяви, че шест дни са "недостатъчни, за да окажат значимо въздействие", и призова за "непрекъснати и редовни доставки" на храна в Газа. От началото на кризата в Газа WFP е предоставила храна и ваучери на 759 082 души.

Източник: БГНЕС