Подаръкът е от бащата на един от заложниците

Бизнесменът Илон Мъск е получил символичен медальон от бащата на израелски заложник на "Хамас" в ивицата Газа и обеща да го носи, докато всички хора, държани в плен радикалното палестинско движение, бъдат освободени, предаде Ройтерс. Преди посещението си в Израел Мъск беше критикуван за антиеврейска публикация в социалната си платформа Х.

 "Нашите сърца са заложници в Газа" пише на металната плочка, която милиардерът, собственик на компаниите Х и "Tesla получава от Малки Шем-Тов, чийто син Омер е бил отведен от бойци на "Хамас". Това се вижда на видеозапис от визитата на Мъск, разпространен вчера от канцеларията на израелския президент Ицхак Херцог.

Мъск в Израел: Трябва да спрем пропагандата, която кара хората да убиват

Видеото показва как Мъск окачва плочката на врата си. "Ще я нося всеки ден, докато вашите любими хора не бъдат освободени", написа милиардерът снощи в "Екс". Тези медальони , широко разпространени в Израел, символизират нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което 240 души бяха отведени от израелска територия за заложници в ивицата Газа.

Освободиха още 11 души, пленени от "Хамас"

На 15 ноември Мъск изказа в Х съгласие с публикация, която погрешно твърдеше как еврейският народ "насърчава омразата срещу белите", със следното съобщение до собственика на акаунта, имал предвид расистката теория на конспирацията за "голямото заместване": "Вие казахте самата истина".

В отговор на поста американски компании като "Уолт Дисни", "Уорнър Брос", "Комкаст", под чиято шапка е NBCUniversal, и IBM, изтеглиха своите реклами от социалната платформа на Мъск Х.

Компании спират парите за платформата Х

Източник: БТА, Иво Тасев