"Знам, че ще се проваля, но поне съм опитал", си казал основателят му Чиу Чен-Ю

Има дни, в които тайванецът Чиу Чен-Ю не може да повярва, че животът го е довел тук - в Рейханлъ, турска община, граничеща със Сирия - на 8000 км от дома му, разказва репортаж на „Дойче веле”.

"Когато се събуждам, наистина мисля за това къде съм и каква е работата ми днес, каква е моята роля", каза Чиу Чен-Ю, който е историк по професия.

Може ли красотата да пребори предразсъдъците (ВИДЕО)

Работата, която историкът е свършил тук, вече има феноменално въздействие. Той е основал "Центъра за граждани на света Тайван-Рейханлъ". Неговата дейност е като лъч надежда както за сирийските бежанци, така и за местните жители. Децата в този център се обучават на турски и арабски език, а майките им изработват занаятчийски предмети, за да печелят пари. Те дори предлагат традиционни източни масажи. Първоначално планът на Чиу е бил да прекара кратко време в университета в Анкара. Но останал, защото тайванска организация за помощ се нуждаела от човек, който да построи училище за бежанци.

"Знам как да правя проучвания, знам как да пиша статии, но никога не съм строил сграда. Преди седем години си казах: "Трябва да опитам". Защото колкото по-често посещавам Рейханлъ, толкова повече усещам мрака, безнадеждността, отчаянието”, призна Чиу Чен-Ю. Той признава, че самият той е очаквал да се провали, но въпреки това оптимизмът, че поне ще е опитал, го е движил напред.

Заради липса на жилища за бежанци: Хора остават на улицата в Белгия

Някои от приятелите в неговата родина смятат, че е луд да опита. Рейханлъ е бил свидетел на многократни ракетни нападения и бомбардировки. Границата е само на няколко километра. Всеки втори жител е бежанец от Сирия. В този район често стават земетресения. Въпреки всички неуредици Чиу успява да се срещне с кмета, който бързо му е дал подкрепата си за проекта. Вместо училище за сирийски деца, това трябва да бъде обществен център за всички.

Кметът високо цени Чиу. "Сградите се превръщат в тема на разговор само когато имат специална атмосфера. А Чиу непрекъснато повтаря: "Опитвам се да построя нещо повече от обикновена сграда", обясни кметът на Рейханлъ Мехмет Хакиоглу.

Много от местните жители се опасяват, че бежанците могат да получат преференциално отношение, и слуховете се разпространяват. Това се случва, докато съседите на центъра не се запознават с Чиу лично.

"Казаха, че сирийците ще получат плувен басейн и футболно игрище. Такива неща. Но той е изключителен човек. По отношение на човечността хората тук биха могли да научат едно-две неща от него", казва жител на града.

Самият Чиу Чен-Ю обяснява мотивацията си: "Когато говорите с някого го виждате. Знаете какво иска човекът, знаете как се чувства, знаете как е страдал, знаете и какво е преживявал. И знаете как да работите заедно". А тук, на турско-сирийската граница, има още много работа за Чиу Чен-Ю в "Центъра за граждани на света в Тайван-Рейханлъ".

Мигранти разказват как навлизат в Европа