Солби разкри в какво е намерила убежище

Иконата на K-pop музиката Солби се сблъсква с интензивен кибертормоз в разгара на кариерата си. Историята ѝ е част от южнокорейски проект, озаглавен „Painting Through Pain”, който активно засяга темата за самоубийството, пише Voice of America.

В страданието си певицата търси убежище в изкуството и става известна като художничката Куон Джиан. Докато дигиталните неволи променят личния живот и кариерата ѝ, Куон Джиан, известна още като Солби, намира надежда в създаването на ново изкуство, водена от желанието си да се бори с негативизма онлайн. Днес тя продължава да повишава осведомеността за въздействието на кибертормоза върху психичното здраве в Южна Корея и по света. Това е част сюжета на документален филм, продуциран от Юна Лий. Лентата бе заснета в Сеул, Южна Корея, а премиерата на филма беше на 23 ноември 2023 г., припомни порталът Voice of America.

ТОРМОЗ И ОБИДИ: Чуждестранни болногледачи в Германия се оплакват от расизъм

„Казвам се Солби. Дебютирах като певица в Южна Корея, но сега се занимавам и с изобразително изкуство. Времето, което прекарвам в рисуване с пръсти върху платното, ми напомня за танците на сцена. Имам чувството, че танцувам върху платното”, разказва момичето, докато твори в своето студио. Изкуството може да излекува ума ми, но преди всичко то ме утешава, казва още тя.  „През 2006 г. дебютирах с група „Тайфун”. Бях толкова успешна, че албумът ми оглави музикалните класации две седмици след излизането му. Работих толкова усилено, за да постигна моята мечта и придобих популярност”, разказва Солби. Тогава сайтовете за видеосподеляне не били толкова популярни, а хората не оставяли негативни коментари под клиповете ѝ, посочва тя. 

„С течение на времето подобни интернет страници придобиха популярност, а хората започнаха да публикуват множество коментари. Те бяха със сексуално съдържание, някои ме атакуваха лично”, споделя певицата.  През 2011 г. фалшиви видеоклипове с нея бяха разпространени онлайн, а хората се довериха на кадрите. По думите на Солби ситуацията била тежко приета от майка ѝ. „Тя колабира от шок и се наложи да бъде хоспитализирана”, казва певицата. 

Защо децата от уязвими групи са най-лесната мишена за онлайн тормоз?

Заради негативните коментари и разпространените фалшиви видеа имала натрапчиви мисли за самоубийство, не крие K-pop звездата. Отишла на терапевт. Лекарят я посъветвал да рисува. Когато се чувствах изоставена се отдавах на изкуството, казва тя. „През последните години се посветих на RED Performance Paint. Това е представление, изразяващо въздействието на кибертормоза върху емоционалните рани на жените. Кибертормозът е като глутница вълци, атакуващи жена”, казва Солби. Според нея K-pop културата се глобализира, но светът вижда само цветната страна на това изкуство.

Източник: vesti.bg