Раненият при въоръжения грабеж охранител е с опасност за живота

Втори ден МВР и прокуратурата издирват извършителите на инкасо обира в Благоевград, при който беше прострелян охранител. Мъжът е в тежко състояние във Военна болница в София, има опасност за живота му. А в неделя край София беше открита опожарена кола. При други подобни случаи свързват автомобилите с извършените обири.

Близо до село Мало Бучино тази сутрин полицията откри опожарен автомобил, унищожен до степен, при която трудно могат да се определят марката и моделът. С него извършителите на обира може да са избягали, а после са го изоставили, за да скрият следи. Това е една от версиите на разследващите. Анализ ще покаже оставени ли са доказателства и отпечатъци.

А пред касовия център, пред който вчера се случи обирът, днес беше спокойно. В същото време, докато изчакваме още официална информация от властите за сумата, се появиха и първите мнения на експерти.

Пред NOVA бившият вътрешен министър Емануил Йорданов посочи, че според закона при пренасянето на суми над 30 000 лева, фирмите са задължени да осигурят най-малко трима охранители. Според официалната информация от полицията, в момента на обира те са били двама.

Въоръжен грабеж и стрелба в центъра на Благоевград, има ранен (ВИДЕО)

„Всяка една фирма, която се занимава с охранителна дейност за всеки отделен случай трябва да направи преценка колко хора са ѝ необходими за ефективна охрана. Както в тази дейност, така и в много други, работодателите са се оплаквали винаги, че не достигат хора, освен това по отношение на частната охранителна дейност има конкретни изисквани за квалификация за охранителите, не зная колко се спазват”, заяви Емануил Йорданов бивш министър на вътрешните работи.

Охранителите имат право на оръжие. Липсата на подготовка и стрес от самата ситуация често водят до това, те да не успяват да се защитят, смята Йорданов.  „ Очевидно престъпниците се явяват значително по-добре подготвени в подобни грабежи”, добави той.

При липсата на официална информация започнаха и спекулациите – в двете крайности. От това, че при обира са отмъкнати милиони, до това, че обирджиите са изпуснали парите и са си тръгнали с празни ръце.

От прокуратурата засега разследват въоръжен грабеж на парична сума в особено големи размери. А от Военно-медицинска академия казаха за NOVA, че състоянието на простреляния охранител е тежко и има реална опасност за живота му.

Повече по темата гледайте във видеото.