Кой е първият кораб, катастрофирал на сушата - вижте в "Историите на Мария Йотова"

Понятието „възродителен процес“ се използва за пръв път на среща на Политбюро преди 38 години. Едва през 2012 година Народното събрание приема декларация, в която прогонването на над 360 хиляди български граждани от турски произход се обявява за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим. Днес фотографите Веселин Боришев и Иван Григоров се опитват да издадат книга с визуални свидетелства от онези моменти. Книгата е озаглавена „О, спомняте ли си, Лейля?“, а парите за създаването й се събират с дарения. Лейля е едно красиво 9-годишно момиче, което заедно със семейството си е принудено да напусне България по време на изселването. В Историите на Мария Йотова разказваме повече.

Евгений Михайлов: Спомен за прехода към демокрация през личната съдба на кинорежисьора

„На 16 години, когато си взех паспорта, започнах работа като киноработник в стидио за документални филми. Първата ми снимка е от декември 1971 г. – сядах на едно столче край вратата на противника на футболния отбор на „Левски”. Може да се каже, че съм човекът, който най-дълго време е гледал Георги Аспарухов - Гунди отблизо, винаги бях до вратата на противника на „Левски”. На нея са Фифи – Фифи Перото (Стефан Павлов) и Пенев, ама топката я няма. Помолих жена ми, тогава още не бяхме женени, да занесе снимката на пропуска на вестник „Старт”. Тя я е оставила. Вестникът излезе с моята снимка и от там се тръгна”, каза Григоров.

Той изкарал 6-месечна школа с откъсване от работа с курс по английски и заминал на курс във Великобритания. Преди това имал инструктаж. Там снима гейпарад и за 3 дни поставя две снимки от този парад в своя изложба в София през 70-те години на миналия век. „Снимал съм първия кораб в света, който катастрофира на суша. Това е корабът „Емона”, разказа Григоров. 

Фотографът Иван Григоров е разказвал на Симеон Сакскобургготски за България преди идването му в страната. Казвал му подробности, които, според фотографа, щели да са интересни на наследника на монархическата династия.

Желанието му е, ако има музей на фотографията, там да попадне неговия фотоархив. „Филмовият фонд е в лошо състояние. Ще изчезнат неща, свързани с историята на България. Всичко е история”, каза Григоров.

Целия разказ гледайте във видеото.