В сътрудничество с НАСА космическата версия на проекта трябва да бъде готова до 2027 година

В отговор на климатичните промени и в помощ на космическите програми - учени от Париж и Лос Анджелис отглеждат растения в капсули. Биотехнологична лаборатория, която разполага със система от капсули наречена биопод, работи както за гарантирането на производството на храна на земята, така и за възможността за земеделие на борда на международната космическа станция.

Климатичните промени застрашават коледните елхи в Унгария (ВИДЕО)

Френска биотехнологична лаборатория отглежда растения в капсула. По този начин тя предлага смел отговор на климатичните промени.  Базираната в Париж и Лос Анджелис компания е разработила система от капсули, наречена биопод. Те са  с контролирана среда, която един ден може да позволи отглеждането на култури в космоса.

Датски "леден архив" пази историята на климата на Земята (ВИДЕО)

"Биоподът е като супер усъвършенствана оранжерия, която ще събира въглероден диоксид от атмосферата, ще рециклира водата и ще оптимизира напълно условията. Така не само ще ускорим растежа на растенията, но и ще задействаме производството на специфични молекули в растението. По този начин ще бъдат използвани по-малко ресурси" , разказва Барбава Белвизи, основател на лабораторията.

Кадри на НАСА показват мащаба на климатичните изменения на нашата планета (ВИДЕО)

Биоподът е висок около 5 метра и е с площ от 55 квадратни метра. Има уникална елипсовидна форма, която позволява лесното му разгръщане и помага за въздушния поток, отоплението и охлаждането. Той е вдъхновен от космическите технологии, за да предложи напълно затворена производствена система, защитена от атмосферните условия.

Заради климатичните промени: Най-голямото езеро в Южна Америка пресъхва

"В момента нашите клиенти изпитват сериозни затруднения поради изменението на климата. Очевидно е, че то води до променливо време и затова има нестабилност в снабдяването с материали”, добави  Белвизи

Поддържането на доброто хранене на астронавтите за продължителни периоди от време, отдавна представлява предизвикателство за НАСА. През последните две десетилетия екипажите на борда на Международната космическа станция се хранят предимно с пакетирани ястия и малко пресни продукти, доставяни по време на редовни мисии за снабдяване. Според НАСА екипите са експериментирали и с отглеждането на много  зеленчуци в орбита, включително маруля, зеле, кейл и люти чушки.

"Вторият проект, по който работим, е съвместно с НАСА, за да разработим кубове, които можем да поставим вътре в станцията, така че да покрием недостига на храна", каза още  Барбава Белвизи.

Необходимостта от самостоятелно производство на храни с ниско съдържание на отпадъци, изискващо минимални ресурси, е все по-голяма. Особено след като НАСА си поставя за цел завръщането на астронавтите на Луната и евентуалното изследване на Марс и други планети.

"Не вярвам в план "Б". Има само един план, който е план "А", а именно Земята. Научаваме се как да запазим живота на Земята, а след това да я пренесем в космоса. Но космосът не е бягство от Земята. Марс не е много обитаема планета, така че ние ще отидем там, за да я изследваме, но план А е нашата планета", добавя още тя.

В сътрудничество с НАСА космическата версия на проекта за използване на Луната трябва да бъде готова до 2027 година.