Почти половината от световното население се смята за силно уязвимо от промените

Въпреки предупрежденията за изменение на климата, издадени от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) от 1990 г. насам, глобалните емисии продължават да нарастват през последното десетилетие, достигайки най-високата си точка в историята.

Лятото на 2023 г. беше най-горещото в историята, според данни от Службата на Европейския съюз за климатичните промени.

Заради климатичните промени: Най-голямото езеро в Южна Америка пресъхва

Тримесечният период от юни до август надмина предишните рекорди с голяма разлика, със средна температура от 16,8 градуса по Целзий.

Август беше най-горещият месец в световен мащаб - третият пореден месец, поставил такъв рекорд след най-горещите досега юни и юли.

Доста над средните температури се наблюдават и над Австралия, няколко южноамерикански страни и около голяма част от Антарктика.

Метеорологичния феномен Ел Ниньо ще доведе до рекордни температури в южното полукълбо (ВИДЕО)

Междувременно световният океан също отбеляза най-високата дневна температура на повърхността си в историята.

До края на века, без драстични промени в политиката и икономиката на държавите, глобалното затопляне се очаква да достигне 2,8C, а почти половината от световното население се смята за силно уязвимо от въздействието на изменението на климата - наводнения, жега, суша, горски пожари и бури.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.