„Няма как бюджетът да стане заложник”, увери той след среща с Йордан Цонев от ДПС

Бюджетната процедура ще върви, защото е изключително важно бюджетът на държавата да се приеме. Няма как той да стане заложник, на който и да е шеф, на която и да е болница. Това коментира финансовият министър Асен Василев след среща с Йордан Цонев от ДПС.

„Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне утре в зала с приемането на вече одобрените от комисия данъчни закони”, обяви министърът, като уточни, че през следващата седмица се очаква да бъдат приети план-сметката на държавата, оставащите данъчни закони, както и малките бюджети.

Денков: Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока

По повод трусовете в управлението след отстраняването на шефа на „Пирогов”, финансовият министър коментира: „Бяхте ме питали какво ще стане, ако бюджетът не се приеме. Отговорих, че това автоматично означава, че политиката, която водя, не се приема от партиите, подкрепящи правителството и ще си подам оставката”.

„Правилният начин за всеки един министър е да има самостоятелност в политиката, която води. Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепено – правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата”, добави Василев, който обаче посочи, че не е негова работа да иска оставката на здравния министър.


Той поясни, че е провел телефонен разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в който му казал, че няма как бюджетът на държавата да става заложник на някой шеф на болница. „Споделих и моето лично мнение, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното за него е да си подаде оставката”, уточни Василев.

Йордан Цонев също подкрепи позицията, че ако един министър не събира подкрепа от мнозинството за политиките си, трябва да подаде оставка. Уточни, че са дискутирали само графика и стартирането на процедурата около бюджета.