Валентин Димитров направи първо официално изявление

За първи път настоящото ръководство на болница „Пирогов” даде официално изявление. На него директорът на лечебното заведение Валентин Димитров категорично отхвърли твърденията за финансови нарушения и поиска политиката да остане извън болницата.
От своя страна, здравният министър Христо Хинков е категоричен - при действията си е спазил всички правила на добър стопанин. Посочи, че ще подаде оставка, само ако премиерът му я поиска.

Димитров: Инсинуациите, че „Пирогов” фалира, са недопустими и политически незрели

Според Димитров твърденията за състоянието на най-голямата спешна болница са инсинуации и са достигнали своята кулминация. Той твърди, че за времето, откакто е поел управлението на лечебното заведение, то е на печалба.

Пред колегите си в „Пирогов” директорът обяви, че заедно ще заведат колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване престижа на болницата. „Единственият орган, който има право да се произнесе дали съм престъпник, е съда и с това мисля да приключа", посочи Димитров.

„Всякаква намеса на „Пирогов” в политически и друг вид борби не е приемлива. Инсинуациите, че болницата ще фалира, за мен са недопустими. Най-малкото са политически незрели от устата на министър, от когото очакваме да оправи здравеопазването”, уточни директорът.

Скандалите крият две опасности, смята настоящият директор. „Инсинуацията, че „Пирогов” фалира и е пред фалит - колегите да бъдат притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите. Създавайки това отношение, хората вече живеят в напрежение дали тук ще получат адекватна медицинска помощ”, е мнението му.

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш

По думите на Димитров за първото полугодие на тази година дружеството е на печалба от 307 000 лева. Към октомври стига над милион. „Не съм магьосник, мениджър съм. 31 млн. лева, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години”, подчерта той.

Неоснователни според него са и обвиненията за обществените поръчки. „Сутринта попитах юристите нарушил ли съм закона с това, че е пряко договаряне, те отговориха, че по закон не съм нарушил закона и че това е законосъобразно. Нямам притеснение, ако прокуратурата излезе с друго решение”, категоричен е директорът.

Зад твърденията на директора застанаха негови колеги от болницата. Непокритата загуба на „Пирогов” в размер на 31 млн. лева била резултат на недофинансирани пътеки и лечението на неосигурени пациенти.

„Ние не сме сергия. Докато получаваме пари само от Здравната каса по пътеки, които са недофинансирани, кажете какви финансови резултати се очаква от едно такова дружество. Как няма да се декапитализираме като всички неосигурени хора в държавата идват при нас? Личният конфликт вече е личен и е между мен и него. Понеже няма куража да каже, че атакува болницата – атакува мен”, смята Димитров.

Здравният министър: Бих подал оставка, когато ми я поиска премиерът

На този фон, здравният министър обяви, че няма намерение да подава оставка заради скандала, освен ако не му бъде поискана от премиера.
„Не виждам основания да подавам оставка. Аз си върша работата. Няма как да се смята, че съм укорим за нещо. Ако аз не направя тези стъпки с доклада и с всичките установени нарушения, аз съм виновен за това, че мога да съм в състояние на безстопанственост по отношение на „Пирогов”, уточни министърът.

Хинков посочи и част от нарушенията, описани в одитния доклад, след разрешение от страна на наблюдаващия прокурор. Става въпрос за разплащания, извършени от болницата, без обществена поръчка или, по думите му - прозрачна тръжна процедура.

„Има най-малкото три различни казуса за обществени поръчки, които са около милион. Въобще не са проведени. Всъщност, не поръчки, а плащания за тези суми, които са без обществена поръчка - някои с пряко възлагане, с тежки нарушения на Закона за обществените поръчки. Това е едно сериозно нарушение”, категоричен е той.  

МЗ: „Пирогов” е на загуба. Болницата: Трябваше да ни уведомите за смените (ОБЗОР)

Въпреки вчерашната позиция на „Пирогов”, Хинков и остана на тезата си, че болницата не е на печалба. Министърът казва, че отчетеният финансов резултат се е дължал единствено на изтеглен заем, а заради натрупания през годините дълг, здравното заведение ще трябва да плаща по 250 000 лева месечна вноска. И посочи, че част от нарушенията, описани в одитния доклад са свързани с разплащания, извършени от болницата без обществена поръчка или прозрачна тръжна процедура.

„Има 3 казуса по обществени поръчки, по 1 милион лв. Въобще не са проведени поръчки. Не поръчки, а плащания, без обществена поръчка. Някои са с пряко възлагане. Това е едно сериозно нарушение”, заяви Хинков. 

„Аз само казвам, че състоянието на „Пирогов” не е цветущо и не е на печалба. Това е институция, която никога, между другото, не е била на печалба, тъй като има много социални функции, има много спешна помощ там”, добави министърът.

Развръзката ще дойде, когато съдът се произнесе по спряната процедура по вписване на Константин Димов като нов директор, както и по жалбата на Валентин Димитров срещу решението на Хинков да го отстрани от поста.

„Възелът „Пирогов” ще се развърже, когато приключат всички проверки. И когато съдът вземе своето решение, аз ще се съобразя с него”, добави министърът.

Хинков категорично отрече представители на неговия политически кабинет да имат общо с натрупаните от болницата дългове.

Репортер: Георги Карамфилов