"Децентрализация е свобода. Комуналните ни услуги са общински, но привличаме инвеститори", обясни кметът на Троян

„Децентрализация е свобода, свободата на всяка една българска община да насочва ресурса за удовлетворяване на нуждите на гражданите. 265 български общини имат 265 видове различни потребности, различни приоритети. Децентрализацията е възможността да управляваме ресурсите на общината свободно, съобразно собственото ни мислене”. Това обясни кметът на гр. Троян Донка Михайлова в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS. Тя даде пример, че в Троян върху общинска земя произвеждат екологично чисти продукти, които влагат в детското хранене. „Резултатът е деца с по-малко диабет, деца с по-малко затлъстяване, работим от 10 г. в тази посока и имаме официални данни на РЗИ”, обясни Донка Михайлова. Тя смята, че бъдещето на Европа е в малки общности, малки управленски екипи, които познават местните проблеми, екипирани в едно цяло, което е ЕС. 

От Франция до Троян: Как се прави 100% био столова в училище

„Градовете и общините са като хората – толкова големи са, колкото големи са мечтите им. Левият поглед е свързан с интереса на хората. Какъв по-значим интерес от това да имат работа и да получават добри доходи, това е моята логика. Не приемам лявата политика като раздаване на пари – 100 лв. на този, 200 лв. на другия. Мисля че, „левият” поглед следва да е по-дълбок, да може хората да имат по-добро качество на живот. Типичният ляв поглед е управлението да става от самата община, Виена и редица европейски държави дават такъв модел”, каза Михайлова. 

Откриха паметник на Левски в Троян

Всички комунални услуги в гр. Троян са собственост на общината, но се залага много на привличането на частен бизнес, на откриване на нови работни места. Според Михайлова, в Европа има доста примери как успешни бизнес идеи се реализират не в столицата и не в големите градове. Троянци със своите традиции и предприемчив дух са привлекли голяма фармацевтична компания. 

Асен Василев: Трябва да се върви към функционална децентрализация на общините

Средната работна заплата в града остава под средната работна заплата за страната. „Проблемът е свързан с конкуренцията на пазара на работна ръка. В Троян профилът на бизнеса е микро, малки и средни фирми, където не винаги работната заплата е добра. Официалната статистика често се разминава с размера на възнагражденията”, каза кметът на града.

Демографската криза засяга и Троян. Само 5 български града растат като численост на населението, останалите 260 общини в страната имат проблема с демографската криза, смята Михайлова. „Ние нямаме проблем с младежката заетост, имаме проблем с дефицита на работна ръка и той става все по-остър. Профилът на бизнеса е такъв, че той не предполага висококвалифицирани специалисти, обясни Донка Михайлова.

НОВИ ДАНЪЦИ И 4,5 МЛРД. ЛВ. ЗАЕМ: Как ще се отрази новият държавен бюджет на джоба ни? 

Общинските проекти в Бюджет 2024 – на стойност между 50 000 и 14 млн. лева