Муан-Сарту предава примера си на градове в Европа

На старта на учебната година една от темите, които вълнуват най-много родителите е как се хранят децата в учебните заведения? Около 30 % от децата в начална училищна възраст в Европа са с наднормено тегло или затлъстяване, сочат данни на СЗО.

Малко градче във Франция отдавна е решило този проблем. Повече от десетилетие децата там се хранят със 100% био храна, произведена на място. Французите предават своя опит в Европа, а един от добрите ученици се оказва община Троян. 

Преди близо 30 години, след появата на болестта “луда крава” малкото градче Муан-Сарту в Южна Франция решава, че не може да излага на риск здравето на децата си. Кметската управа създава уникална система, която днес храни училищата и яслите в града със 100% био продукти, произведени на място.

"Това, на което искаме да научим нашите деца тук е, не само как да се хранят за да са здрави, но и как хранейки се да не разболяват планетата", каза Жил Перол, зам.-кмет на Муан-Сарту.

“Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна”, казва още Хипократ, а мъдрата мисъл от десетилетия следват в Муан-Сарту. За да нямат нужда от лекарства инвестират в качествена храна и в най-важния си ресурс – обучението на децата.

„Числата на седмицата”: Какво да очакват учениците през новата учебна година

"За първи път вкарахме био храна в нашите столови през 1998 г., по време на скандала с болестта “луда крава”. Във Франция беше забранено да сервираме телешко на децата. Ние обаче не спряхме. Заменихме го с био месо, защото знаехме, че с него няма проблем", посочва Перол и добавя: "През 2007 г на национално ниво беше решено минимум 20% от храната в столовите да е био. За нас био е изключително важно - не само за здравето на децата ни, но и за околната среда. Защо тогава да се ограничаваме само до 20% като можем да стигнем до 100? Така се заехме с едно от най-значимите ни предизвикателства". 

Общинските градини осигуряват годишното количество плодове и зеленчуци. Млечните и местни био продукти също идват от района.
"Това са нашите 6 декара градини. Имаме и чудесни маслинови дървета, от които приготвяме зехтина за нашите столови", показва Жил Перол. 

Всяка година, тук на място се произвеждат 25 тона зеленчуци, достатъчни да хранят 96% от децата в училищата и яслите в града, което прави по 1100 порции на ден.

"Целта ни от самото начало беше да предлагаме био, без това да струва по-скъпо. Бързо разбрахме, че не е толкова просто и започнахме да търсим решение. Открихме го в кофата за боклук. През 2010 изчислихме, че 1/3 от приготвената храна се изхвърля. Това е недопустимо! Инвестираме в качествена и по-скъпа храна, използваме човешки труд, земя и вода за да правим боклук, за който след това отново плащаме?", посочва зам.-кметът. 

"Тогава започнахме да учим децата на отговорност. Те сами определят количеството на порцията си и ако изберат голяма - то трябва да изядат всичко. Така намалихме хранителните отпадъци с 80%", добави тя. 

Електронни медицински бележки в училище от тази есен (ВИДЕО)

И сметките започнали да излизат. Борбата с хранителното разхищение спестила не само пари, но и намалила цената на дневните менюта в столовата.

"За да се борим с инфлацията и високите цени взехме няколко решения – 50% от седмичното ни меню е вегетарианско, защото е по - евтино, особено когато сами произвеждаме храната. Избягваме да приготвяме ястия, които изискват дълго готвене – това ни пести енергия". 

Културата на хранете, която децата в Муан-Сарту изучават като предмет в училище се прехвърля и у дома. Родителите не само адмирират, но и интерират в ежедвението си хранителните правила. Изследване показва, че жителите на градчето са намалили общата консумация на месо с 27%. Зеленцуците пък присъстват в дневното меню на децата във всякаква форма.

"Случи се така, че имахме година със свръхпроизводство на спанаково цвекло. За да не изхвърляме трябваше да го предлагаме поне два пъти в седмицата. Но как да накараш деца да консумират толкова от тази иначе суперхрана? Тогава ги заведохме на полето за да берат сами зеленчука и да го доставят в кухнята. Процесът толкова им хареса, че се появи желание да го ядат. Приготвяхме дори сладкиш със спанаково цвекло, който е традиционен за нашия регион", разказва Жил.

От Южна Франция към Северна България. Муан-Сарту предава примера си на градове в Европа, а един от добрите ученици е Троян.

"Тази иновация е една сбъдната мечта - мечтата на община Троян троянските деца да се хранят с екологично чиста продукция. Видяхме как колегите от Франция правят това и пренесохме този опит в Троян. Вече имаме 2 овощни градини за ябълки и сливи и оранжерии, в които произвеждаме зеленчуци", заяви Донка Михайлова, кмет на Троян. 

България и САЩ задълбочават сътрудничеството си във висшето образование

"За децата всичко трябва да е истинско. Не да се използват някакви имитации", каза Христинка Николова, технолог в детска градина “Буковец”. И добави: "Сега правим таратор с краставици от общината, подправки, магданоз, чубрица. Вчера крем супа от тиквички пак от общинската градина. Цяла зима ги хранихме с ябълки от нашата градина". 

Оранжерийният комплекс, с площ 2 декара, храни 7 детски градини – в Троян и селата Орешак и Черни Осъм.
"Започнахме скромно, с листни зеленчуци, лук, след това започнахме да произвеждаме домати, чушки, краставици, тикви и картофи. Дариха ни пчелни семейства и започнахме да правим и мед". 

"Моята връзка е вкъщи. Детето ми е в градина. Като се прибера или ида да я взема децата са на главата ми и крещят “Много вкусно беше днеска, какво ще има утре за ядене”? Срещат ме на улицата – “да кажеш на мама рецептата за еди какво си. Много беше вкусно”, разказва Христинка. 

Традиционните за района сливови градини произвеждат кулинарни уводолствия не само за родителите, но и за децата. Запазена марка на детската кухня в Троян е мармаладът от сини сливи без захар.

Кабинетът отделя над 5 млн. лв. за строителство и ремонт на детски градини и училища

"Децата в днешно време са свикнали с много захар и за да приемат нещо, което е без захар трябва да им го предложиш по наистина вкусен начин. Например в кекс, в кремче с кисело мляко, бисквити и мармалад. Ако им дадеш само мармалад от сини сливи няма да го харесат, нека бъдем честни".

Съвсем честни за постигнатото са резултатите, особено когато когато се отнасят за здравето на децата.
"Искрено се зарадвах когато видях последния анализ на РЗИ за здравния статус на децата. И там прочетох, че децата в троянска община са по-малко затлъстели, вече боледуват по-малко от диабет, а ръстът и теглото им доближават оптималните норми", заяви кметът на Троян. 

Здрав дух в здраво тяло - Троян добре знае това. През миналата година всяко дете от общината е преминало през безплатно обучение по плуване и ски.