Некоректен е въпросът на предложения от него референдум, отсъдила комисия в северомакедонския парламент, но ще го обсъждат и в зала

Седмица преди убийството на 74-годишния Панче Жежовски от Велес и 12 дни преди отвличането и убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска, заподозряният за двете деяния Люпчо Палевски-Палчо е внесъл в парламента на Северна Македония предложение за референдум. Той е искал обсъждане на приетия Договора за приятелство и добросъседство с България, пишат медиите в Северна Македония. Въпросът, който Палевски предлага за референдума е: „Дали сте „за” сключения на 1 август 2017 г. договор между Република Северна Македония и Република България“ и вече е разгледан и отхвърлен от водещата парламентарна Комисия за политическата система, с аргумент, че въпросът е некоректен, пише „Свободен печат”. Разглеждането на предложението е включено в дневния ред на парламентарното заседание, което ще се проведе на 22 декември, съобщава „Телма”. 

Николай Кръстев: Партията на Палевски е била една от двете антибългарски формации в РС Македония

Според закона в Северна Македония, за да се свика референдум, трябва да бъдат събрани 150 000 подписа, а Договорът между България и Северна Македония е ратифициран в парламента на Северна Македония през януари 2018 г.

Вече десет дни, след като името на Палевски стана известно като основен заподозрян за двете убийства, които шокираха Северна Македония, темата продължава да бъде сред водещите в телевизионните студия и изданията в страната, влезе и в полето на политиката и дори църквата.

Ковачевски: Благодаря на Турция, България и Сърбия за ареста на Люпчо Палевски

„Палевски беше близък съратник на режима на ВМРО-ДПМНЕ, подкрепяше публично (Християн) Мицкоски, но и техния коалиционен партньор Левица, а радикалните му възгледи бяха инструмент на ВМРО-ДПМНЕ и техните сателити. Заедно те бяха част от бурните протести с гилотини и коктейли „Молотов” пред парламента срещу френското предложение”, излязоха със съобщение от управляващата СДСМ, задавайки на председателя на опозиционната партия Християн Мицкоски въпрос за какво са разговаряли двамата с Палевски на срещите, които са имали. На този въпрос Мицкоски отказа да отговори пред медиите, след лидерската среща за предстоящите избори на 4 декември. 

Заподозрян за убийството на 14-годишно момиче в РСМ е избягал в България

От ВМРО-ДПМНЕ от своя страна атакуваха министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, с твърдения, че е поднесъл некоректна информация, свързана с автомобила, с който е извършено отвличането на 14-годишната Ваня, преди да бъде убита.

Че Палевски е имал контакти и с „определени лица от църковните среди, които са го подкрепяли в неговото зло, предоставяли са му клеветническа информация, насърчавали са го по различни начини да върши сатанински дела - клевета и омраза”, написаха в позиция монасите от Бигорския манастир. 

Македонски журналист: Заподозреният за убийството на дете в РСМ отнел още един живот през последните дни

„Припомняме, че няколко от църковните клирици, както и някои „вярващи“, участваха активно в разпространението на фалшив патриотизъм и заплашителни конструкции, пълни с лъжи и измислици, които се разпространяваха чрез публичните изяви на главния заподозрян за чудовищното убийство. Те дори му помогнаха да създаде структури в някои градове и чрез кампанията за „спасяване“ на Църквата да спечели по-висок политически рейтинг“, пише в позицията на Бигорския манастир, припомняйки, че манастирът и неговият игумен също са били обект на атаки от страна на Палевски, който беше основен инициатор на събиране на подписи под декларация, с която се настояваше името и Уставът на православната църква в страната да не бъдат променяни, след като от Вселенската партиаршия свалиха схизмата, но заявиха, че не приемат в наименованието на църквата да присъства „македонска”. 

Игуменът на Бигорския манастир - европейски гражданин за 2018 г.

Пред медиите днес Оливер Спасовски отказа да съобщи повече подробности по разследването, за да не бъде попречено на работата на прокуратурата, а посолството на Северна Македония в Турция е информирало Министерството на правосъдието в Скопие, че след получената нота с искане за екстрадиране от страната, Палевски е задържан за 40 дни, докато се придвижва процедурата. 

Владимир Перев за арестувания в Турция Люпчо Палевски: Мразен е от всички, но всички пиеха кафе с него

Люпчо Палевски е основен заподозрян за две убийства и отвличане, той е председател на политическа партия "Десна" в Северна Македония, беше водещ на собствен подкаст и организатор на протестите пред българското посолство в Скопие през лятото на 2022 г.

Източник: БТА, Маринела Величкова