Двете дами преподават на един и същи клас

Двете учителки, разработили и публикували най-много уроци в „Дигиталната раница” в цяла България, преподават на един и същи клас в ОУ „Христо Ботев“ в село Екзарх Антимово, Община Карнобат.

Класният ръководител на второкласниците Стоянка Митева и колежката ѝ, която води занималнята на същата паралелка – Гергана Колева, са създали по 41 урока за платформата, която помага на ученици от цялата страна. Учителките имат одобрени и публикувани уроци по български език и литература, математика и родинознание.

„Самата платформа дава възможност уроците да бъдат използвани по много различни начини. Ако един урок бъде представен пред учениците в сутрешните часове за нови знания, след това част от него, заедно с упражненията, може да се използва и за затвърждаване на наученото. В случай, че учениците са пропуснали нещо от новия материал, с помощта на дигиталните уроци, които сме подготвили, ние го затвърждаваме и получаваме обратна връзка”, споделят учителките.

Образование на бъдещето: 3D модели и виртуална реалност – част от новостите в „Дигиталната раница”

Интересът им към „Дигиталната раница” се зародил през пролетта, когато се запознали с платформата. „Искахме да предоставим на нашите ученици нещо ново – интерактивно, дигитално съдържание, което да приложим през тази учебна година, за да привлечем още повече тяхното внимание”, споделят преподавателките. И допълват, че постепенно и други преподаватели в училището в село Екзарх Антимово проявяват интерес към „Дигиталната раница”.

По думите им децата са изключително развълнувани от иновацията. „С голямо желание се включват и работят по упражненията. Мисля, че така учебният материал става доста по-лесен и достъпен за тях”, казва Гергана Колева.

За създаването на дигитални уроци учителите по всички предмети в цялата страна разполагат с огромен набор от електронни образователни ресурси – презентации, 3D модели, анимации, видео. Те могат да предоставят разработените от тях уроци за свободно ползване. Ако те бъдат одобрени и публикувани в платформата, авторите им получават по 179 лева за всеки урок.

Платформата „Дигитална раница“ е финансирана по проект BG05M2ОP001-2.012-0001 „Образование за утрешния ден“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.