Вижте какви иновативни материали предоставя системата

Платформата „Дигитална раница” вече съдържа огромен обем от образователни ресурси. На разположение на ученици, учители и родители са близо 30 000 материала, сред които интерактивни презентации, изображения, анимации, видео и аудио клипове, 3D модели, виртуална и добавена реалност. Така децата вече могат да ползват в процеса на обучението си не само електронните учебници, но и материали по различни предмети, налични в менюто Mozaik и в библиотеката на „Дигиталната раница”.

Какво съдържа „дигиталната раница” и кой я ползва?

MozaBook е професионална дигитална система, която подпомага работата на учителите. Използва се от над 50 държави по цял свят. Разработена е в Унгария и събира хиляди разнообразни материали и визуализации на над 32 езика. Досега тя беше достъпна само срещу платен абонамент.

Материалите, поместени в „Дигиталната раница”, дават нови знания в различни области. Сред иновативните уроци са тези за устройството на човешкото тяло, климата, животните и растенията, географски обекти, химични процеси, технологии, информатика, икономика и др. Учител по биология, например, може да покаже на учениците си как изглежда и функционира човешкото сърце чрез 3D модел. В урока си може да добави и различни фигури, анимации и други материали по темата.

MozaBook се интегрира безпроблемно с вече съществуващи ресурси във формата на Power Point презентации или PDF файлове. Това дава възможност на учителите да трансформират стандартни презентации в динамични дигитални уроци като добавят интерактивно съдържание.

Над 17 000 учители – на обучение за обогатяване на „Дигиталната раница”

Чрез платформата MozaWeb учениците могат да подготвят онлайн своите домашни, като също ползват огромния обем електронни ресурси в „Дигиталната раница”. Учителите пък имат опцията да проверяват домашните онлайн.

В последните месеци близо 18 000 преподаватели участваха в обучения за работа с ресурсите на платформата. Ако искат, учителите могат и да споделят изготвени от тях уроци за общо ползване в системата. За всеки такъв авторът получава по 179 лв.

Достъпът до „Дигиталната раница” е през индивидуалните акаунти на учениците и учителите в edu.mon.bg. Родителите могат да влизат в раницата през регистрацията си в НЕИСПУО.