Проектът ще се развива в следващите три години

Вече година е факт така наречената „дигитална раница". Тя представлява безплатен уебсайт на Министерството на образованието и науката. В него са качени учебници и уроци, а учителите могат да допълват съдържанието. Оказва се обаче, че родители, учители, директори и ученици не ползват безплатната платформа.

Всички учебници от 1 до 7 клас влизат в "дигитална раница"

Лилия е в 6 клас в столичното 12-о основно училище. От тази година трябва да се мести в различна стая за всеки предмет, а раницата с учебниците не тежи по-малко от миналата година.

„Не съм я мерила, но тежи достатъчно, че да ми счупи гърба. Много ме боли понякога”, казва Лилия.

Майката на момичето - Левена, харесва идеята за "дигиталната раница", защото така няма да отделя средства за платените онлайн платформи. Като педагог смята, че ще е добре приложима, ако в нея има всички учебни материали.

„Не я ползваме, защото никой не ни е казал къде да я намерим и как да я ползваме”, казва Левена.

„Чувала съм за нея, но не съм я ползвала. Госпожата ни по информационни технологии ни каза за нея и каза, че има шанс да се одобри”, обясни Лилия.

„Дигиталната раница” е достъпна през платформата edu.mon.bg. В нея са заложени всички учебници, както и разписание по предмети и дни за всеки ученик от 1 до 7 клас. При нужда, може да се генерира и онлайн класна стая.

Готова е „Дигиталната ученическа раница”

„Автоматично се подрежда съдържанието за всеки ученик, тоест уроци, които са достъпни спрямо неговия клас и предмети, които изучава”, обясни Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката.

Учителите могат да допълват раницата като генерират собствени уроци, но след оценка от двама експерти. На практика обаче това не се случва.

„Тепърва се наливат уроци, тепърва се наливат учебници, тепърва се наливат материали, подготвени от учителите. Оказва се, че има и доста бъгове по самата нея. Колеги казват, че не могат да споделят съдържанието, с което работят”, обясни Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум”.

Процесът на одобрение на уроците от администраторите също е доста дълъг, а липсват и предмети.

„Аз преподавам религия, видях, че въобще липсва такъв предмет, но пък фигурира в седмичното ми разписание”, обясни Калапиш.

А всеки родител или ученик може да получи достъп до дигиталната раница като създаде личен профил с уникален идентификационен код на ученика, даден от училището, обясни Наталия Митева.

Проектът ще се развива в следващите три години и е на стойност 26 милиона лева.

Репортер: Тоня Стоянович