Полският политик има и особена връзка с България

Роден в семейството на дърводелец и медицинска сестра, Доналд Туск е едно от най-разпознаваемите лица не само на полската, а и на международната политическа сцена.

Настоящият премиер на Полша учи история в Гданск – градът, в който се създава синдикатът „Солидарност”, изиграл значителна роля за свалянето на комунистическия режим в страната. Туск се запознава и сприятелява с Лех Валенса – мъжът, който е определян като основен катализатор на промяната в политическия живот на полската държава.

9 г. след края на мандата му: Доналд Туск положи клетва като премиер на Полша

През 1981 година, в опит да потуши политическата опозиция и гласа на „Солидарност”, тогавашният премиер на Полша Войчех Ярузелски въвежда военно положение. Това кара Туск да се укрие за неопределено време. Стига се и до неговото задържане. В крайна сметка е освободен благодарение на амнистията за политически затворници.

Четири години след началото на университетското си образование Доналд Туск основава независима студентска асоциация, която става неизменна част от структурите на „Солидарност”. По-късно той създава и нелегалното издание „Политически преглед”, което защитава идеите за свободна търговия и конкуренция, присъщи на идеологията на икономическия либерализъм.

През 1989-та година синдикатът „Солидарност” започва да се фрагментира под натиска на политически и личности сблъсъци в рамките на движението. Това става и причината Доналд Туск да се превърне в съосновател на „Либерално-демократичен конгрес”. Парадоксалното е, че в този период неговият конгрес става част от съюз „Център” на бъдещия му най-яростен опонент – Ярослав Качински. През 1991-ва Туск става част от сейма – долната камара на полския законодателен орган.

Полският парламент подкрепи кандидатурата на Доналд Туск за премиер (ВИДЕО)

Формацията на Туск обаче не успява премине прага, за да си осигури представителство във властта след изборите от 1993-та година. 365 дни по-късно тя се слива с „Партията на Демократичния Съюз”, за да се превърне в „Свободен съюз”. Политическата кариера на настоящия премиер на Полша продължава и през 2001-ва година, когато той формира т.нар. „Гражданска платформа” – партия, която остава на второ място след изборите през 2005 година.

През 2007-ма година Доналд Туск става премиер на Полша. Като основен успех в неговия първи мандат се откроява рестартът на отношенията между Варшава, Москва и Берлин. Икономическите политики на Туск също се оказват печеливши, тъй като те запазват ситуацията в страната стабилна на фона на кризата и спада в световен мащаб от 2008-ма и 2009-та година. Стилът му на управление е сравняван с този на Ангела Меркел – прагматична политика, без грандиозни амбиции. През 2011-та година Доналд Туск се превръща в първия полски лидер след промените, преизбран на премиерския пост.

Преди края на втория си мандат обаче Туск заминава за Брюксел, където застава начело на Европейския съвет. След това той поема ръководството на Европейската народна партия, но се оттегля през 2021-ва година, за да се завърне обратно в динамичния политически живот на полската държава.

Доналд Туск има и особена връзка с България. Той е специален гост по време на откриването на българското европредседателство. По време на церемонията политикът рецитира едно от най-красивите произведения на Иван Вазов и изнася цялата си реч на български език.

„Обединена десница” спечели парламентарните избори в Полша

Не липсват и скандали около личността на Туск. Наскоро самият той обяви в социалните мрежи, че полицията е отнела шофьорската му книжка заради превишена скорост. Според информация на медиите Доналд Туск е шофирал с повече от 50 километра над ограниченията.

През октомври тази година в Полша се проведоха ключови парламентарни избори, които трябваше да дадат отговор на въпроса дали досега управляващата партия – „Право и справедливост” все още запазва позициите си в страната.

Въпреки победата на т.нар. блок „Обединена десница”, предвождан от „Право и справедливост”, получените 200 места в сейма се оказаха под необходимите 231 за формиране на правителство.

Недостатъчната подкрепа за проектокабинета на досегашният премиер Матеуш Моравецки доведе до това 16 години след първия си избор за министър-председател Доналд Туск отново да премине от опозиция в управление.

Очаква се, че под негово ръководство Полша ще поеме курс по сближаване с ЕС, след санкциите нанесени от общността по време на управлението на националистите от „Право и справедливост”.