Досегашният министър-председател Матеуш Моравецки загуби вот на доверие

Полският парламент подкрепи премиерската кандидатура на Доналд Туск, с което сложи край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост" и създаде предпоставки за размразяване на отношенията с Европейския съюз, предаде Ройтерс. 248 депутати подкрепиха кандидатурата на Туск, а 201 гласуваха "против". 

Заради спор с Брюксел относно демократичните стандарти в Полша бяха замразени десетки милиарди евро от фондовете на Европейския съюз, но Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, обеща да работи за подобряване на отношенията между Варшава и ЕС и да деблокира средствата, припомня Ройтерс.

Четирима души загинаха при инцидент в мина в Полша

По-рано днес досегашният премиер Матеуш Моравецки загуби вот на доверие в парламента. Отхвърлянето на кандидатурата на Моравецки не е изненадващо, като се вземе предвид, че на парламентарните избори на 15 октомври предвожданата от Туск проевропейска коалиция си гарантира абсолютно мнозинство в долната камара на полския парламент. 

„Исках да видя какво ще се случи и да се срещна с нови хора, да видя дали някой споделя моите възгледи и как ще се развие всичко. Много е интересно”, каза Зуза Соларска, която по професия е учител.

Според  Пьотр Куровски, собственик на видео компания, най-после има нещо за гледане. Най-после имаме един открит парламента, един мъдър и културен парламент. Поне има опити да стане такъв.

Източник: Асен Георгиев, БТА