Полагат се големи усилия, за да не се превърнат красивите религиозни сгради в руини

В навечерието на Коледа ще говорим за пустеещите църкви или по-скоро за спасяването им от разруха чрез иновативни дейности. В Англия например в някои храмове се отива вече не за проповеди, а за хапване или сладка раздумка на чаша чай с други хора. 

Около 2000 църкви са спрели да функционират на Острова през последните 10 години. Тази тенденция е станала още по-осезаема след пандемията, когато храмовете с месеци останаха принудително затворени. Значителна част от вярващите не са се върнали в тях, което е довело до разреждане на редовните църковни служби и до окончателното им спиране на някои места. 

Намалели са и кръщенетата и венчавките заради разбиранията на младото поколение, че е добре да се живее на семейни начала, но без официален брак.

Коледа в Исландия: Добре дошли в земята на приказките и Северното сияние (СНИМКИ)

В малкото градче Рединг местната методистка църква е построена през 1905 година. И въпреки всякакви кризи и войни, е избирала да работи. Преди дни обаче бе продадена за 130 000 паунда - двойно повече от обявената цена. Това не е изненадващо, тъй като даването на нов живот на умиращите храмове се превръща в все по-вдъхновяваща кауза в Обединеното кралство.

"Има нещо наистина уютно и приветливо в сграда като тази която те кара да се чувстваш добре дошъл. Тя е пример за това как църквите могат да бъдат отворени за хората и да бъдат ползвани не само за служби в неделя, но и всеки ден от седмицата. Чудесно е че тук играят деца че има майки които си общуват", смята англичанка, живееща в града.

Седмична среща на чай на самотни хора и място за майки с бебета - това са само част от ежедневните дейности, с които храмовете в Англия са се захванали, за да продължат да бъдат важна част от общността.