Проведени са и експериментални взривове

Прокуратурата вече има заключение какъв е бил взривът до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, който избухна на 1 май на пътя от Боровец за София. Експертите обаче не са дали отговор на въпроса дали това вещество може да взриви автомобила и да убие пътниците в нея.  
„Използвано е бризантно взривно вещество, което е с тривиално наименование – нитропента. Същото е било поставено в самоделно взривно устройство, което е активирано посредством електрически импулс”, обясни Христо Кръстев, зам.-градски прокурор на София и говорител на СГП.

Експертите обаче не са отговорили на въпроса дали бомбата е била поставена, за да убива. Първоначалните версии на прокуратурата бяха, че става дума за мощен и насочен взрив.
„Не е отговорено  на въпроса на експертизата би ли могло да се взриви автомобилът с това вещество, което ще се наложи да се направи повторна експертиза с компютърни модулации”, заяви Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

Демерджиев за взрива срещу Гешев: Има конкретни данни, които сочат към определени лица

Към момента разследващите все още нямат заподозрян както като извършител, така и като поръчител.

„Работи се по абсолютно всички версии – от това да го накарат той да напусне поста като главен прокурор до последната възможна версия инсценировка”, поясни Кръстев.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са потърсили за помощ ФБР за отключването на телефона на Алексей Петров.

„България не разполага с такава техника, която да може да отваря подобен телефон. Потърсили сме помощ от ФБР”, заяви още Кирилова.

Бившият съветник в ДАНС беше застрелян на 16 август на Витоша по време на разходка.