Темата дискутират Огнян Дъскарев и проф. Огнян Минчев

Забраната на съда в Колорадо Доналд Тръмп да участва в изборите за президент на Съединените щати дискутираха Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, и проф. Огнян Минчев, преподавател по политически науки, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Дъскарев каза, че решението се базира на 14-тата поправка в Конституцията на САЩ. Доц. Минчев смята, че това е прецедент и Върховният съд на САЩ ще трябва да се произнесе. По негови думи е важно и как ще се отрази решението на съда в Колорадо върху другите щати. Преподавателят смята, че то може да се окаже в полза на Тръмп, защото за привържениците му това ще затвърди принадлежността им към неговата кауза. По думите на доц. Минчев няма заплаха за кандидатурата на Тръмп, която да произтича от този казус.

Дъскарев посочи, че щатите Калифорния и Мейн също разглеждат възможността да дисквалифициран Тръмп за изборите. „Целта на демократите е ясна, те искат да злепоставят Тръмп като го пращат по съдилищата“, каза журналистът. „Безпрецедентното е това, че настоящият президент иска да се отърве от основния претендент за президентската власт чрез съдебната система. Това никога не се е случвало в САЩ“, каза Дъскарев.

Съд в Колорадо забрани на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент в щата

Минчев подчерта, че това, което е важно за президентската кампания е безпрецедентната обществена поляризация по проблемите.

Защо САЩ не подкрепи резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Газа

Дъскарев е на мнение, че ако Байдън стане отново президент няма да има промяна във външната политика. „Но при Тръмп ще има промяна. Той многократно обяви, че иска мир в Украйна“, допълни той. По негови думи Тръмп ще намали изразходването на средства от държавната хазна и ще затвори границата с Мексико. Според проф. Минчев "Тръмп не крие своята неприязън към Европа и има странно отношение към Путин". „Той създаде впечатлението, че е доста намръщен със своите съюзници, но е доста компромисен с голяма част от диктаторите, включително и севернокорейския“, смята той. По негови думи, ако Тръмп стане президент, това ще означава промяна в международната система, което ще създаде критични ситуации.

Повече от разговора гледайте във видеото.