Какво символизира Боговицата

Празник на хляба организираха във Враца. В него участваха кулинари от над 20 населени места, които представиха своите празнични пити и участваха в замесването на още 60 хляба. Сред тях особено място беше отделено на обредните пити, които българинът от много стари времена слага на трапезата между Бъдни вечер и Коледа. Този хляб се е месил без никакви набухватели, а с пепелна вода по специална технология.

Как се спазват коледните традиции в дома на един свещеник

В замесването на такова тесто можеха да участват хората, дошли тук, въпреки лошото време. Имаше и питки за типичното гадаене на Бъдни вечер. Участниците обърнаха особено внимание и на украсата, която носи традиционна символика за здраве и благополучие.

Поверия и традиции за Бъдни вечер (ВИДЕО)

Типичната Боговица е погача със своеобразен кръст, който очертава върху хляба четирите сезона – пролет, лято, есен, зима. Определен символ показва кошарата с овцете. „Боговицата е един много странен хляб – хляб, който изпълнява мисия не само да нахрани, ами и да отвори небето на Бъдни вечер така, че близките ни хора да дойдат, да седнат на масата, а пък Господ да чуе молбите ни за по-добро време”, каза кулинарният историк Ангел Ангелов.

Ритуална вечеря в духа на старите български традиции от Магдалена Исионова - Маги в „Черешката на тортата“

От Ница, през Дюселдорф до Монтана: Кой прави най-вкусната баница и къде излиза по-евтино