Домакините казват - не ти ли влезе коледар в къщата, няма да е успешна годината ти

Коледари в цялата страна обикалят къщите с наричания за здраве и берекет. Единствено в Калофер коледарите обикалят всички къщи още от Бъдни вечер в продължение на три дни и три нощи. Това, което прави обичаят уникален в подбалканското градче е, че коледарите водят със себе си украсени животни.

Под звуците на гайди и тъпани се събуди Калофер на Коледа. Старата традиция в града на Ботев оживя отново. Тук се коледува с т.нар. „джура“ гайда.
„Тя е по-писклива гайда и на нея се нагласят гласове, виждате, няколко тоналности и особено, когато започне да се пее”, обясни Румен Стоянов.

Честито Рождество Христово!

„Песента е за момиче. Ето и малкото момиченце. Плете златни гривни. Майката ще ги иска, ще ги сложим на ръцете, ще отиде на хорото. Да се радват момите, ергените, да ѝ завидят”, добави той.

Във всяка къща гайдарите изпълняват различни песни, свързани са със социалния статус на семейството. Като нареждането за здраве и берекет към домакините е в края на песента. Облечени са в типичните вълнени калоферски носии.

„Гимена фланела. Под нея винаги имаме риза с шевици и пояс. Това са шушоните и шапките. Специално тези шапки знаете, че тук от няколко години вече в цяла България просто идват до Калофер специално такива шапки”, каза Стоянов.

В Калофер домакините казват - не ти ли влезе коледар в къщата, няма да е успешна годината ти. „Цяла нощ ги чакаме. Най-малкият ми внук през половин час се будил - Къде са мамо, коледарите, къде са мамо коледарите? А той е само на 5 годинки. Чакаме ги за берекет, за здраве, много обич и много любов”, заяви Гергана Брезовска.

Денков: Във времена на предизвикателства се нуждаем от вяра и смирение

„Питката се прави с пари за берекет, за късмет през цялата година на семейството”, добави Мария Диманова.

В групата срещаме и две поколения коледари - баща и син. „Традициите се предават от по-възрастни на по-малки и аз съм бил коледар. Сега детето ми също е коледар”, обясни Димо Синджерлиев.