Лекарят, написал смъртния акт, заминал на почивка в същия ден

Близки на починала в болница 81-годишна жена не могат да я кремират. Причината - лекарят, който трябва да се подпише на документите, заминал на почивка в деня на смъртта ѝ. Сега опечалените не знаят какво да правят. Историята е от Горна Оряховица.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Гробари рекетират близки на починали в София

Албена Тодорова е дъщеря на починалата жена. Тя се върнала от Испания, за да е с майка си в последните ѝ дни. Разказа за случилото се в ефира на „Здравей, България”. По думите на опечалената д-р Костурков е издал смъртния акт на майка ѝ, след което смяната му приключила. Жената отишла в траурна агенция с документа, който обаче се оказал без подпис и печат. Оттам я върнали в болницата. Албена се свързала по телефон с медика, който ги препратил към личната лекарка на починалата. Д-р Владимирова обаче казала, че не може да направи нищо, защото подписът трябва да е на лекаря, издал смъртния акт. Жената разговаряла и с управителя на лечебното заведение, който предложил хладилна камера за тялото, докато казусът бъде разрешен. Тя обаче трябвало да бъде заплатена от близките на 81-годишната жена.

Решението за кремация е на вече покойната жена и нейните близки, които не знаят какви действия да предприемат. „Държанието е страшно арогантно и нечовешко”, оплака се дъщерята на починалата.

Позиция изпратиха и от МБАЛ- Горна Оряховица. Публикуваме в без редакторска намеса:                                                              

Във връзка с излъчен материал в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия на 28.12.2023, в който се отправят упреци към лекари, в т.ч. и към ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски Горна Оряховица“ ЕООД, от страна на близки на починала пациентка, заявяваме че:

При осъществяване на дейността си МБАЛ „Св. Иван Рилски Горна Оряховица“ ЕООД следи за стриктното спазване и прилагане на нормативните актове в областта на здравеопазването и всички правила на добрата медицинска практика. На базата на Наредба № 49 от 18.10.2010 г. за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са приети правила за организация на дейностите по предаване трупа на починал пациент. Целият медицински персонал на лечебното заведение спазва императивните разпоредби на Наредба № 2 от 21.04.2011 г. за здравните изисквания към гробищни паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници, която регламентира процедурата по кремиране на покойник, в т.ч. съставянето на изискуемите документи за извършване на кремация. Такъв документ е разрешението за кремация, който съгласно разпоредбата на чл. 20, ал. 1 от Наредба № 2 от 21.04.2011 г. се издава от лекаря или фелдшера, установил настъпването на смъртта, или лекаря, извършил аутопсията. Законът не позволява разрешението за кремация да бъде подписано от друго лице при отсъствие на лекаря, който е установил настъпването на смъртта на лицето и е попълнил съобщението за смърт съгласно чл. 4, ал. 1 от Наредба № 14 от 15.04.2004 г. за медицинските критерии и реда на установяване на смърт.                                                         Недопустимо е, от гледна точка на закона, друго длъжностно лице да попълни и подпише разрешение за кремация било то и в условията на заместване по време на отпуск, тъй като носи наказателна отговорност.

Законът позволява да бъде издадено разрешение за кремация след извършване на патологоанатомична аутопсия, която да установи детайлно причините за смъртта на лицето. За целта, обаче, е нужно роднините на починалия да не са изявили изрично желание за отказ от извършване на патологоанатомична аутопсия.

Съставянето, попълването, подписването и съхранението на медицинска документация не е формална дейност, доколкото е нормативно установена за всеки един етап и съответните отговорни длъжностни лица са обект на проверки от страна на контролните и надзорните органи, както и от страна на органите на МВР и Прокуратурата.

В заключение ви информираме, че:

Д-р Любомир Костурков е попълнил съобщението за смърт, още в деня на установяването й и то е връчено на близките на починалата 81-годишна пациентка. Не е попълнил документ, необходим за процедура по извършване на кремация, тъй като към него момент не е било изразено желанието им за такава. След като е научил, че близките на починалата ще предприемат такава процедура и е налице проблем с липсващия документ, е прекъснал платения си отпуск и днес е на работното си място в МБАЛ - Горна Оряховица, където ще съдейства на близките на починалата.

Повече гледайте във видеото.