Той се срещна в парламента с външния министър Мария Габриел, финансовия министър Асен Василев и председателя на Комисията по външна политика Бойко Борисов

В хода на преговорите от седмици насам Австрия нееднократно е давала знак, че е съгласна на отваряне на въздушните и морски граници. Това, което се решава към момента, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници. Не очакваме промяна в тази позиция. Защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи. Така премиерът Николай Денков коментира темата за австрийското „Да” на приемането на България в Шенген по море и въздух.

„Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е важна информационна система, до която достъп получават държавите, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – ситуацията в Европа в момента е особена. Това показва, че ние се намираме в извънредна ситуация – отварят врата за Шенген и, когато се успокои мигрантската вълна, когато започнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас”, обясни министър-председателят. И допълни, че процедурата по прием в Шенгенското пространство ие еднаква за всички страни и самата Австрия също е преминала през нея. 

„От гледна точна на изпълнението на бюджета и план-сметката за 2024 г., ние нямаме проблеми с подготовката за еврозоната”, заяви той.

Денков: Постигнахме съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух

„Присъединяването ни към Шенген не е самоцел, а устойчив ангажимент да продължи да охранява надеждно външните граници на ЕС. Благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме, с конструктивен тон, да изчистваме и последните детайли”, коментира от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Габриел: За приемането ни в Шенген са работили редица правителства и политици

„Изразявам задоволството на ДПС, че отборната работа дава резултати. Ще продължим работата и като партия, и като парламентарна група в българския парламент и в либералното семейство, през колегата Илхан Кючук, така че да завършим преговорите за Шенген. Ще продължим работата по всички теми, свързани с пълноценното членство в ЕС и НАТО. Това е гарантирано от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски”, посочи депутатът от ДПС Станислав Анастасов.

Председателят на Комисията по външна политика Бойко Борисов призова към оптимизъм. „Най-ценното е падането на сухопътните граници, което ни остава и ние няма да се откажем. Използването на Шенгенската информационна система означава доверие към България. Страната ни изглежда по различен начин в момента заради тези 7-8 месеца, в които работим заедно”, коментира Борисов.

По време на срещата в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев коментира и бюджета за догодина. Той съобщи, че според предварителните данни дефицитът ще е по-нисък от очакваното - 2,5%, а не 3%. "Това опровергава всички черни сценарии, които се чуваха - за това, че държавата ще фалира”, каза Василев.

Приемливо ли е първоначално присъединяване на България в Шенген по море и въздух?

„Инфлацията в България е внос, тя идва по линия на храни и енергоизточници. Очакваме до юни-юли 2024 г. да сме покрили и този критерии за инфлацията. Парламентът прие ключови закони. Последното нещо, което остава по изпълнение на критериите, е свързано с новия закон за БНБ. Той е изготвен, приет е от МС и влиза за галсуване в НС. Изготвен е от БНБ и е консултиран с ЕК и ЕЦБ”, добави финансовият министър.

„Това, че се отвори вратата за Шенген, е добра новина. Пълният ефект за българската икономика обаче няма да бъде постигнат, докато не се отвори и сухопътната граница. България ще преследва тази цел твърдо и упорито, тъй като това е реален ръст за икономиката ни, облекчение за всички български и европейски фирми”, обясни Василев.