Австрия е поела ангажимент за отваряне и на сухопътните граници в последствие

"Имаме още един повод за празнуване - постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, в началото - за въздушните и морските граници". Това заяви премиерът Николай Денков на последното заседание на МС за 2023 г. България и Румъния ще се присъединят към Шенген по море и въздух в края на март.

Австрия е поела ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Премиерът определи това като безспорен успех за българската държава.

Приемливо ли е първоначално присъединяване на България в Шенген по море и въздух?

"Тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални мигранти към Европа. След 12 години без особен напредък по темата, днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава", заяви Денков.

Денков добави, че един от принципите на кабинета е да не изнася данни преди да са приключили преговорите по различни теми. В случая обаче румънското правителство е предоставило информация пред местни медии.

„В преговорите за влизане в Шенген активна роля изиграха колегите от МВР. За да имаме положителен резултат, роля имат и много други институции", подчерта Денков. Той благодари на НС, което през последните месеци е приело закони, чакани от години, свързани с очакванията  на Нидерландия и на ЕК за установяване върховенство на правото в България. Премиерът подчерта и ролята на партиите, подкрепили законите, без които ветото за България нямало да бъде вдигнато.

"До момента дата, свързана с приемането на сухопътните граници, не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в преговорите с ЕК. Австрия е поела ангажимент да продължат преговорите за това кога да бъдат приети двете държави и в сухопътните граници. По никакъв начин в нашите разговори не е имало идеи или обсъждане за разделяне на България и Румъния в тези преговори", добави Денков.

„Изключително съм доволен от постигнатото за Шенген. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори от тези, които ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство. Ще продължим да правим необходимото, заедно с премиера и вицепремиера. Благодаря на всички служители на министерствата на вътрешните и външните работи, всички, които усърдно полагат усилия за приемането на България като пълноправен член на Шенген”, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.