Арестувани са 400 души

Трудна или успешна 2023 г. вече е зад гърба ни, а новата година ни обещава не по-малко предизвикателства и във вътрешен, и в международен план. Следват 12 месеца на редица ключови избори, очаквания и на растящо недоверие към политиците на фона на тежки конфликти и на фронта. Александър Андреев, журналист от "Дойче веле" и дългогодишен ръководител на Българската редакция, анализира темите и събитията в „Пресечна точка”.

В Берлин годината започна с размирици. „Случи се обичайното. Това бяха групи от млади мъже, както пише швейцарски вестник от турско-арабската диаспора, буйстващи по традиция на всяка Нова година. Можем да ги сравним с хулиганските побоища, които си организират не особено образовани и напомпани с тестостерон агитки в София, около футболни мачове”, заяви Андреев.

Германия се подготвя за потенциални атаки в Новогодишната нощ (СНИМКИ)

Той съобщи още, че полицията е била в готовност и в резултат са арестувани 400 души. „Все пак десетки полицаи и пожарникари бяха ранени след атаки с пиратки и коктейли „Молотов”. Но пак казвам, нищо необичайно. Дори беше по-спокойно от миналата година. Но от друга страна това не означава, че в Германия всичко е спокойно. Напротив – страната е в рецесия”, каза още журналистът.

Новогодишната нощ в Германия: Жертва, десетки ранени, стотици задържани (ВИДЕО)

Според думите му се налагат огромни икономии, втвърдява се политиката към мигрантите, обществото се радикализира и германските граждани са тревожни и напрегнати.

„Определено Европа ще завие надясно, ако използваме европейските геолокационни стандарти. Вече виждаме, че крайни партии от десния спектър набират сила и в Германия, Нидерландия, Швеция и във Франция. Европа става по-недружелюбна към мигрантите, макар че ѝ трябва работна ръка, по-консервативна като отпор към американското академично левичарство”, добави Андреев.

Близо 400 са задържаните при безредиците в Берлин

Една от стабилните прогнози на журналистът е че Европа ще има нов генерален секретар на НАТО – Марк Рюте. Втора прогноза - ще има затягане на редиците срещу Русия. „Защото особено Полша и Балтийските държави са в ужас, че Русия може да нападне и тях”, поясни той.

Повече гледайте във видеото.