За тежката съдба на повечето бежанци разказва един от тях и кметът на най-малкия остров

Преходът от Западна Африка до Канарските острови се смята за един от най-опасните маршрути за бежанци, насочили се към Европа. И все пак броят на хората, пристигнали на Канарските острови през 2023 г., се е удвоил в сравнение с предходната година. Испанците са претоварени - посрещнали са около 35 000 бежанци. Те искат да продължат към Европа. Но много от тях често не успяват да получат убежище.

„Мислех, че ще умра. Ако не днес, то утре… Усещах опасността, в която се намирахме. Лодката се издигаше нагоре, после се разбиваше надолу. Понякога почти се разпадаше. Хората плачеха. Единственото, за което можех да мисля, беше майка ми и как никога повече няма да я видя”, споделя сенегалецът Моду, един от десетките хиляди африканци, поели на рисковано пътуване.

Изхвърлиха група мигранти край испански плаж, четирима загинаха (ВИДЕО)

Моду оцелява, но надеждите му да стигне до континентална Испания и да започне нов живот бавно угасват. Изминали са цели три години, откакто е пристигнал на Канарските острови и все още не може да си тръгне. Счита се за икономически мигрант. Отказано му е убежище, което означава, че ще бъде депортиран. Към момента живее при свой приятел и работи като шивач, разказва Моду пред екип на "Дойче веле". 

През цялото време на Канарските острови продължават да акостират лодки от Западна Африка. Много от бежанците пристигат с наранявания, а стотици други умират в морето.

Хуан Мигел Падрон се сблъсква с тази реалност всеки ден. Той е кмет на Ел Хиеро, най-малкия от островите.

„Погредваме жертвите тук, като част от нашата общност. Но не знаем имената им. Надгробните им плочи са празни. А това означава, че никой няма да дойде да ги потърси”, споделя с болка кметът.

Още по темата гледайте във видеото.