Камери вероятно са заснели извършителите

Вандалска проява срещу бюст-паметника на граф Игнатиев във Варна. Рано тази сутрин служители на общината са забелязали, че цялата фигура на монумента е изтръгната. За случая незабавно е уведомена полицията. От МВР съобщиха, че извършителят все още се издирва. На иззетите записи от камерите се вижда мъж, който малко след полунощ е бил на мястото, след което се отправил към Морската градина. Това не е първото посегателство срещу паметника на граф Игнатиев в морската столица. През март миналата година той беше залят с боя. 

Маскирани разлепиха некролози на Хитлер по фасадата на синагогата в София

"Металната планка, която е придържала бюста към постамента, беше изкривена. Явно е упражнен натиск - вероятно с лост. Болтовете, които имат също придържаща функция, бяха компрометирани", заяви Антония Йовчева от дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна. Тя допълни: "Община Варна прибра бюста на сигурно място до неговото пълно възстановяване и връщането му върху постамента".

"Усилено работим по случая. Веднага е сформиран екип на Областната дирекция и на Първо районно. Извършен е оглед на мястото. Образувано е досъдебно производство - уведомена е прокуратурата и смятам, че извършителят на този вандалски акт ще бъде разкрит и ще си получи заслуженото", категоричен е комисар Атанас Михов, зам.-директор ОД МВР - Варна.

Източник: БТА, Мила Едрева