Той въведе над 300 реформи в икономическия сектор

Хавиер Милей - новият президент на Аржентина, който само месец след полагането на клетва, отказа членство в БРИКС, въведе над 300 реформи на икономическия сектор, въведе страната в обещания фискален шок, целящ избягване на хиперинфлацията и направи завой на външната политика към Европа. Един познат на народа лидер, но не от трибуните, а от телевизионните екрани, който възстанови надеждата за промяна на милиони хора, но и създаде полярни мнения още от предизборните си кампании.

Буенос Айрес – столицата на Аржентина или най-европейският град в Южна Америка. Дом на над 45 милиона души. Център на бурен нощен живот. Три пъти в историята на футбола посрещнал Световната купа. И родина на аржентинското танго. Но истината според местните е доста по-различна. През 2023 г. страната се сблъсква с инфлация, която надхвърля 140 процента. Според анализатори главоломните цени са опустошили местното население. Още повече - южноамериканската държава преживя на най-драстичната суша за последните 60 години. Като световен лидер в износа на соя и третия в света износител на царевица, това рязко намали продукцията и реколтата. 40 процента от аржентинците вече са под линията на бедност. Сред тях и Марчела Чид, собственичка на магазин.

Хиляди излязоха на протест срещу новия президент на Аржентина (ВИДЕО)

„Дори след като продам нещо, не знам колко пари губя. Хората идват тук, за да заменят продукти, които са купили днес, например след три, четири, пет дни и те са на друга цена. Не мога да затворя магазина, защото имам постоянни фиксирани разходи. Продавам и печеля пари, които веднага трябва да внеса някъде”, споделя жената.

 За да оцелеят, много от работещите разчитат на безплатна храна, вода и електричество, осигурени от държавата. Животът в условия на икономическата криза е труден не само за местните, но и за имигрантите.  

„ Когато си купувам нещо обикновено, например кафе, аз не плащам същата цена като останалите аржентинци. Като чужденец ми се начислява различен курс на картата”, сподели Владислав Виртонен, студент от Естония.

В момент, когато няма държава в света с по-големи дългове към Международния валутен фонд, на сцената се появи Хавиер Милей. Познат на сънародниците си от телевизионни предавания като експерт по икономическите въпроси, крайнодесният 54-годишен политик обещава радикални промени в управлението на страната. Сред тях и смяна на аржентинското песо с американски долар, облекчен режим за притежание на оръжия и рязък завой към Запада.

Аржентинският президент спря кортежа си, за да погали куче (ВИДЕО)

По време на кампанията си, Милей беше сравняван с други световни политици, заели крайнодесни позиции - бразилският президент Жаир Болсонаро и бившият американски държавен глава Доналд Тръмп. Но Милей обявява война дори на собствените си институции.

„Държавата не е решението. Държавата е проблемът. Ето, погледнете този невероятен мишмаш, който представлява държавата ни. Огромна корупция, причина за упадъка на аржентинския народ.  Министерството на туризма и спорта - вън. Министерството на културата - вън. Министерството на околната среда и устойчивото развитие - отпада. Министерство на жените, равенството между половете и многообразието - вън. Министерство на благоустройството – край”, заяви той.

В основата си, кампанията на Хавиер Милей е разединяваща, както я описва и съперникът му Серхио Маса, признавайки загубата си. Но дни преди това, Милей беше дал ултиматум на избирателите - вземете решение: „Те или по-малкото зло, тоест аз!”

Анализатори не са съгласни, че Милей винаги е бил този безскрупулен и уверен лидер. Местни медии го описват като самотник, който е имал трудно детство, изпълнено с тормоз у дома, както и с подигравки в училище. Именно в ранните си години получил прякора Ел Локо или Лудият. Не е семеен, но нарича петте си кучета "моите деца". Години преди да заеме най-високата длъжност в държавата заявява, че би направил сестра си първа дама на Аржентина.

Новите над 300 мерки на кабинета на Милей влязоха в сила скоро след встъпването му в длъжност. Те включват съкращения на хиляди служители, строги икономии и отрязване на държавни субсидии, което доведе до масово недоволство от страна на синдикатите и работниците. Милей наложи политиките си чрез извънредни укази, като по този начин новият президент заобиколи парламента. А дали тези мерки ще имат реален ефект върху икономиката на страната, според експерти, е все още твърде рано да се каже.