Екип на „Дойче веле” показва клиники, които носят уют и успокоение на пациентите

Научни изследвания сочат, че хората се справят по-добре с предизвикателни ситуации, когато гледат растения. Те имат релаксиращ ефект и ни правят много по-оптимистични.

Също така, има много индикации, че нашето благосъстояние се влияе и от пространствата, в които живеем и работим. Този аспект играе важна роля в архитектурата на редица здравни центрове във Великобритания. За една от тези сгради разказва епизод от поредицата „Евромакс” на „Дойче веле”.

Хипнотични анимации: Кой е техният автор и как действат на психиката (ВИДЕО)

Зданието е част от клиника, но се откроява от останалите. Архитектурата и интериорният дизайн с меки извивки карат пациентите и придружителите им да се чувстват уютно. Естествените материали и топлата светлина доминират в интериора. Многобройни ниши и кътчета приканват към общуване.

Центърът е построен през 2020 г. от известния британски архитект Томас Хедъруик. Използването на много зелени растения на открито и на закрито е от ключово значение.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.