Най-тежка беше ситуацията на прохода „Шипка”

Рязкото застудяване и неспиращият вече над 12 часа снеговалеж в някои области предизвикаха трудности и за пътуващите, и за почистващите фирми. На моменти се налагаше да спират тежкотоварните камиони, за да могат снегорините да минат по затрупаните участъци.

А прогнозите на синоптиците са валежите да спрат тази нощ.

ЗИМАТА СЕ ЗАВЪРНА: Усложнена пътна обстановка в страната

Най-тежка беше ситуацията на прохода „Шипка”. Силен снеговалеж и вятър в комбинация с ниски температури до -6 градуса създадоха проблеми на шофьорите.

Падналият сняг затвори за няколко часа пътища в Русенско. Камиони закъсаха по пътищата в посока Велико Търново и към Разград. Жена пострада леко при катастрофа.

На „Петрохан” натрупа около 15 см сняг. Преминаването на тирове през прохода беше забранено. Шофьорите и пътното поддържане имаха различно виждане за състоянието на важния път.

Във Великотърновско пък извадиха повече техника на "Хаинбоаз" заради очакваното заледяване на пътя през следващите часове.

Предупредителни кодове за опасно време в цялата страна

В столицата, където също вали сняг още от нощта, са наложи да спират колите без вериги, които искат да се качат на Витоша. Екипите на почистващите фирми са на терен от 5 ч. сутринта, по улиците се пръска със сол или пясък.

От пътната агенция пък съобщиха към обяд, че се забранява преминаването на тирове над 12 тона по магистрала "Тракия" на територията на област София. Почистването в столицата ще продължи до спиране на снеговалежа.

„В 7 часа започна обработката в цяла София, първо бяха почистени улиците, по които минава масовият градски транспорт”, заяви пред NOVA Николай Неделков, директор на инспектората към Столичната община.

Спирките ще бъдат почиствани до спирането на интензивния снеговалеж. Глобата за непочистена спирка е 2000 лева за фирмата, допуснала пропуск.

„В момента условието за почистване до 19:30 не важи, тъй като съгласно договора, при интензивен снеговалеж спирките се почистват периодично. Това ще го контролираме”, добави Неделков.

Снегорините в столицата са оборудвани и с приспособление за пръскане на сол в града и пясък по високите места във Витоша. Въпреки това не всички столичани са доволни от почистването.