В периода, за който е извършена проверка, ведомството се оглавяваше от Иван Демерджиев

Софийската градска прокуратура разследва безстопанственост в МВР, заради което са нанесени 81 млн. лева щети на ведомството. Това съобщиха от държавното обвинение. Става дума за обществена поръчка, свързана с новите лични документи. А анексът към нея е подписан от бившия вътрешен министър Иван Демерджиев два дни преди да сдаде поста си.

Проверката в прокуратурата е започнала през август миналата година след сигнал от настоящия вътрешен министър Калин Стоянов, научи NOVA от свои източници. В него се твърдяло за евентуално престъпление, извършено от бившия силов министър Иван Демерджиев.

„Образувана е прокурорска преписка. Тя е възложена по реда на Закона за съдебната власт на АДФИ”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

„Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 милиона лева”, посочват от държавното обвинение.

Дават на прокурор ремонт на клиника в УМБАЛ „Александровска“

Калин Стоянов днес не коментира разследването. Направи го негов заместник. „Става въпрос за поръчка, която е стартирала през 2018 г. Това е обществена поръчка. Обжалвана е и през 2022 г. ВАС потвърждава избора на изпълнител. На 2 юни 2023 г. параметрите на поръчката са били завишени - от 300 млн. лв. мисля, че стават 385 млн.”, посочи зам.-министърът в МВР Кирил Ценкин.

През юни 2023 година министър на вътрешните работи е Иван Демерджиев в служебния кабинет на Гълъб Донев. Става дума за обществената поръчка за новото поколение лични карти с чип.

„Ние, като ново правителство, нямахме възможност да я прекратим, защото това щеше да доведе до наказателни процедури спрямо страната ни”, подчертава Ценкин.

Поръчката е спечелена от германски консорциум през 2018 г. Но заради процедури по обжалване, финализирането ѝ се забавило с 5 години. Затова се наложила индексация на договора, обяснява в позиция до NOVA Демерджиев. „Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки”, посочва бившият вътрешен министър.

Въпреки това, в доклада на Финансовата инспекция се казва, че е извършено нарушение на закона. И от него МВР е ощетено с 81 милиона лева. Според Демерджиев по негово време плащания по договора не е имало. „Реално плащане по договора от екипа на Демерджиев не е извършвано. Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в длъжност и след подробна вътрешна проверка”, допълва в позицията си Демерджиев.

Юристи обясняват, че подобни разследвания често се провалят в съда. „Министърът е политическото лице. Много често нарушението, което е констатирала АДФИ, не представлява престъпление или министърът не е този, който следва да носи отговорност”, категоричен е Христо Ботев, адвокат по наказателни дела.

NOVA опита  да се свърже с представител на германския консорциум у нас, който ще изработва новите документи, но без успех. Издаването им все още не е започнало.