Киев поиска международно разследване на случая

Руски военен самолет Ил-76 се разби в района на Белгород, близо до границата с Украйна. Според Москва на борда е имало 74 души, сред които и 65 украински военнопленници, които са загинали. Украйна обаче обяви, че това твърдение не е вярно, а машината е пренасяла ракети С-300.

Руски военен самолет се разби в Белгородска област (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Необходимо е да се установят всички ясни факти, доколкото това е възможно, като се има предвид, че самолетната катастрофа е станала на руска територия - извън нашия контрол”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Има твърдения, които няма как да бъдат проверени. Историята за ракети С-300 на борда беше публикувана от издание, което впоследствие махна публикацията. Когато няма информация, започва да се шири пропагандата. Най-грозното нещо, което се случи вчера, беше вълната от невъздържани данни от руска страна". Това коментира в студиото на „Здравей, България” Петър Карабоев, заместник-главен редактор на "Дневник".

След катастрофата с руски военен самолет: Киев поиска международно разследване

Той уточни, че любителски записи показват, че самолетът пада, а очевидци от местното село твърдят, че са чули експлозии, докато той лети.

Според Карабоев, ако е трябвало да бъдат разменяни военнопленници, това не се прави по този начин и около място, на което се водят боеве.

Журналистът добави, че руснаците са поискали свикване на извънредно заседание на Съвета на ООН, но това било отказано.

Целия разговор гледайте във видеото.