Към момента Рангел Бизюрев се намира в Дания

Съдът в Кралство Дания е одобрил молбата на българските власти за екстрадицията на Рангел Бизюрев. Той е сочен от прокуратурата у нас като основен заподозрян за убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Това потвърди пред NOVA окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

Задържаха в чужбина заподозрения за убийството в Цалапица

Тя уточни, че първата инстанция в Дания е потвърдила искането за неговата екстрадиция. „Информацията за решението на датския съд е получена днес, но то не е окончателно, тъй като може да бъде обжалвано на втора инстанция”, поясни още Христева. Към момента няма информация дали на Бизюрев са повдигнати обвинения в Дания за фалшивите документи, с които беше заловен.

Днес се проведе протест пред Съдебната палата в Пловдив. Близки на Малинов и жители на селото настояват за справедлив процес и отлагане на делото до екстрадирането на Бизюрев. Днес в съда се провежда заседание по процеса срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени, че са укрили трупа на жертвата. 

Майката на Димитър Малинов поиска обвинението на близнаците да бъде променено от укривателство в съучастничество.

Убийството в "Цалапица": Близки на жертвата искат отлагане на процеса до екстрадицията на заподозрения

„Синът ми не е вещ, за да го смятат за такъв. Той е човек. Те трябва да бъдат съдени като убийци, а не като укриватели”, заяви Атанаска Бакалова.

Адвокатката на близнаците, която за първи път проговори пред медиите, заяви, че срещу тях не се води справедлив процес. И поиска да бъдат пуснати под домашен арест като им се поставят електронни гривни за следене.

„Те имат права и не може да се чака дълго довеждането на Бизюрев в съда, за да свидетелства”, заяви Светлана Званчева.

Близките възразиха.

„Те ще избягат и ще се укрият. Четири месеца издирвахме Рангел Бизюрев, сега ще издирваме и двамата братя. Те са правили и опити да избягат преди това”, заяви Атанаска Бакалова.

Близнаците са признали вината си и са поискали делото да се гледа по съкратената процедура, така си гарантират 1/3 по ниско наказание от предвиденото в закона.

„Признали са всички факти и обстоятелства по обвинителния акт и се възползват от правото си за съкратено съдебно следствие”, потвърди адвокат  Светлана Званчева.

Според съда, а и според прокуратурата, делото не може да започне, докато основният свидетел не бъде екстрадиран у нас и разпитан.

„За нас той е важен свидетел и единственият на случилото. Държим да бъде докаран и разпитан”, заяви наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Според прокуратурата показанията на Рангел Бизюрев е възможно да променят не само хода на делото, но и обвиненията срещу близнаците