Случаят „Пирогов” е един от сигналите за корупция, за който той уточни, че не е срещнал подкрепа от партньорите

Здравният министър Христо Хинков заяви, че борбата с корупцията в здравеопазването трябва да се води от екип. „За съжаление, аз можах да формирам частично екип, с който работя, и резултатите са частични. Проблемът е по-сериозен и не е свързан само с корупция, а с цялостна реформа в болничната помощ. Моята последна задача ще бъде да предложа на парламента проектозакон за болнични консорциуми”, допълни той.

Относно думите му, че е останал неразбран като министър, той коментира: „Това, което исках да постигна, беше оценено още в началото като твърде амбициозно от председателя на Здравната комисия и наистина е такова. Исках болниците да са в добро финансово състояние и да се управляват добре от своите директори. Съответно, министърът на здравеопазването да може реагира по-гъвкаво в случаите, когато тези неща не се случват”.

Забраната за износ на инсулини се удължава с още месец

Случаят „Пирогов” е един от сигналите за корупция, за който Хинков уточни, че не е срещнал подкрепа от своите партньори. „Пирогов” е типичен случай за това, че има конкретно доказани закононарушения. Дали това е корупционна схема, или не – ще докажат съответните органи. Аз мога да кажа, че има нарушения, които ме задължават да предприема тези мерки, а не срещнах необходимата подкрепа от страна на Комисията по здравеопазването”, заяви Хинков.

Той категорично отбеляза, че не е освобождавал директора на болницата в Плевен. „Имах такова намерение, но се взе решение от ръководството на Министерството на здравеопазването да се изчака до провеждането на конкурс”.

Според него до края на месеца се очаква въздушната ни линейка да бъде напълно оперативна и да може да изпълнява мисии. А въздушната помощ ще бъде напълно безплатна и достъпна за всички хора.

„Пълното завършване на програмата предполага шест хеликоптера, които да бъдат в различни бази, от които да могат в радиус от 200 км. да покриват територията на България. Така че ще има възможност да се достига до всяка точка”, допълни той.

Ще отпаднат ли медицинските бележки за извиняване на отсъствията от училище?

„Имаме един хеликоптер и шест екипа, които ще бъдат разположени в хангарите, където ще домуват линейките. Предстои да бъдат обучени 36 екипа в рамките на 2-3 години, когато ще завърши този проект”, обясни министърът.

За да е възможна помощ през цялото денонощие, трябва екипите да натрупат летателни часове. „Започва едно облитане на машината, която дойде. Запознаване на пилотите с нея и възможностите да могат да летят в тъмната част на денонощието. Така или иначе това, за което са предвидени авиолинейките, ще се случва основно през деня”, каза той.

Хинков подчерта, че хеликоптерите не са предназначени за издирвателни мисии. „Нямат апаратурата за нощно виждане, нито инфрачервени лъчи. Могат само да помагат на Планинските спасителни служби”, поясни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.