Може ли амбулаторният лист да ги замени?

Българският лекарски съюз възрази срещу идеята на Здравното министерство медицинските бележки за учениците да отпаднат. По думите на министър Христо Хинков се планира извиняването на отсъствията да става чрез амбулаторен лист от преглед. От БЛС обаче заявиха, че не са участвали в подобни разговори и не са съгласни с новото предложение.

Образователният министър: До този момент не са водени разговори с МЗ за медицинските бележки

„Разбрахме от телевизията, че се готви такава промяна. БЛС не е участвал в такова обсъждане и съответно реагира с декларация още вчера сутринта, защото това е нещо, което е съвсем нов ред в издаването на медицински бележки за учениците”, заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

По думите му бележката е документ, утвърден във времето. От няколко месеца вече е електронен. „Като такъв той работи много добре и това вчера беше подчертано от министъра на образованието. Щом има изграден софтуер отпреди четири месеца, направен, за да може тази бележка да се генерира и да се вижда от училищата, ние не смятаме, че трябва да се търси някакъв нов ред”, каза още Колев.

Той добави, че в амбулаторния лист има чувствителна информацията, която лекарят споделя за извършеното в лекарския кабинет. Всичко това не трябва да бъде видимо от училищата, категоричен е медикът.

Повече по темата гледайте във видеото.