Това става със заповед на министъра на здравеопазването

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с която се забранява износът на определени групи лекарства до 29 февруари 2024 г. Това съобщиха от ресорното ведомство. 

Става дума за инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст. На 2 ноември, поради зачестили сигнали за липсата на тези медикаменти в аптечната мрежа, министър Хинков забрани износът им със срок до 31 декември 2023 г. След това беше издадена нова забрана за износ до 31 януари 2024 г.

През последната седмица: Само едно липсващо лекарство с четири заместителя

По данни на „Информационно обслужване“ през последните два месеца броят предписани количества опаковки инсулини и аналози надвишава броя на отпуснатите в аптека опаковки. Процентното изпълнение на предписаните рецепти за инсулини и аналози е до 61%. Във връзка с предписаните и отпуснати опаковки антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст, може да се обобщи, че отчетливо се забелязва близко до вече споменатото процентно съотношение между предписаните и отпуснатите опаковки лекарствени продукти.

"След извършен задълбочен анализ на актуалната ситуация с наличността на гореспоменатите групи лекарствени продукти се установи необходимост от удължаване на забраната за износ. Целта е да се осигури достатъчно количество от тези лекарствени продукти, необходими за лечението на българските пациенти за опазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия", уточняват от МЗ.

Източник: Пресцентър на Министерство на здравеопазването