Това каза за "Твоят ден" Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия

През последната седмица има сигнал за един липсващ лекарствен продукт. Пациентите трябва да бъдат спокойни, защото този медикамент има четири заместителя. Това е генерично лекарство. Това каза за "Твоят ден" Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА: Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР

"В предпоследната седмица сигналите за липси на лекарства са три. При едното става въпрос за глобален проблем - има недостиг за цяла Европа. Второто е инсулин, за който има данни, че се внася ритмично и че го има. Третият продукт отново е инсулин, но е осигурен от паралелен внос. Той обаче стои по складовете и не може да достигне до пациента, защото по Наредба 4 е необходима промяна, за да достигат до пациентите и продуктите от паралелен внос. Не всички аптеки отпускат всички лекарства", коментира тя.

Според Маринкова има предложение в случаите, когато лекарството е абсолютно едно и също, фармацевтът да може да го отпуска с променен код. Тя категорично заяви, че лекарства у нас има.

Повече гледайте във видеото.