Оградите станаха повод за напрежение между щатските власти и федералното правителство

Националната гвардия на Тексас продължава да строи ограждения по границата между Съединените щати и Мексико. Оградите станаха повод за напрежение между щатските власти и федералното правителство във Вашингтон.

Губернаторът на Тексас твърди, че се заема със спирането на имиграцията от Мексико, защото федералните не си вършат работата. От Вашингтон го обвиняват в превишаване на правомощията и нарушаване на закона. Много от жителите на малкия град Ийгъл Пас, който стана арена на противопоставянето, не смятат, че действията на гвардията носят полза.

Рон ДеСантис изпраща батальон на Националната гвардия в Тексас

"Аз бих го нарекъл политически театър. Паркът, който преграждат, е дълъг около километър и половина. Можеш просто да го заобиколиш. Това е демонстрация, че вършат някаква работа на границата", заяви местният жител Арън Майкълс.

"Политизирането на въпроса никога не помага. Всеки се опитва да пробутва своя дневен ред и това не е най-доброто за хората. Трябва да намерим баланса, който устройва всички. Но политиката не трябва да е част от него", посочи Ашли Купър.