През 2004 г. журналистът Лора Крумова разговаря с някои от жертвите

Тази неделя в „На Фокус” отваряме архивите, за да ви покажем първите жертви на имотни измами, които се твърди, че е извършил убитият Мартин Божанов по прякор Нотариуса. Той беше застрелян на 31 януари в софийския кв. „Горна баня”. Мъжът е част от разследване на Антикорупционния фонд, според което той е осъществявал връзка с прокурори срещу заплащане - с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението.

Кой е човекът, който си позволява да заплашва съдии, на който комисията „Кушлев” отнема 430 000 лева, но който и до днес е с чисто съдебно минало? Връщаме ви 20 години назад, когато журналистът Лора Крумова показва част от престъпленията, зад които се твърди, че стои Божанов. В началото жертвите му били основно възрастни хора.

Годината е 2004 г. Тогава 87-годишният Бай Слави губи дома си с фалшива покупко-продажба. Възрастният мъж притежавал 102 кв. м. апартамент в центъра на София. Жилището му е продадено на човек, който дядото не познава – именно Мартин Ангелов Божанов.

„Бях в градинката пред блока. Каза ми, че е от полицията и да си дам паспорта”, сподели мъжът.

Претърсиха над 20 адреса след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса (ОБЗОР)

Потърпевшият вижда негова снимка за първи път в районното. Екипът ни открива Божанов. На въпрос какво иска от възрастния човек, едва не прегазва оператора ни. Нотариусът, извършил покупко-продажбата - Слави Крашевски, не изключи самият той да е подведен.

Втората жертва, за която ви разказахме преди повече от 20 години, е жена с онкологично заболяване. Чрез имотна измама тя губи апартамент от 75 кв. м. През ноември 2003 г. заминала за САЩ. Докато била в чужбина, домът ѝ е продаден на Мартин Божанов.

По информация на NOVA още тогава лицето имало 3 страници досие за многократни измами. Бил е пуснат и за международно издирване. И в този случай жилищната продажба е направена от същия нотариус - Слави Крашевски.

Магистрат от Луковит и апелативен съдия - притискани от Нотариуса

Срещаме се и със 76-годишната Илка, която е с първа степен на инвалидност. Жената дори не подозирала, че жилището ѝ е продадено. В началото не ни повярва. Пред камерите ни заяви, че Мартин е внук на брат ѝ. Във фалшивите докемунти пише, че бабата и синът ѝ дават право на Божанов да продаде дома им сам на себе си, като жената може да живее там, докато е жива. И в тази сделка участие има нотариус Слави Крашевски.

До днес обаче Мартин Божанов - Нотариуса не е осъждан. Прокуратурата заяви, че малко преди да го убият били готови да му повдигнат обвинение. 

Целия репортаж гледайте във видеото.

Бивш следовател: Нотариуса е отстранен от хора, на които не им трябва жив свидетел

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.