NOVA разполага с протокола от изслушването им

Част от разследването срещу застреляния Мартин Божанов-Нотариуса е за оказване на натиск върху магистрати. Според запознати става въпрос за съдии, които са гледали негови имотни дела.

Разстреляха Мартин Божанов-Нотариуса в София

Според източници на NOVA застреляният е използвал различни методи за оказване на натиск върху съдии. Принудата е била, за да решат имотните му дела в негова полза. Градският прокурор на София потвърди, че разследването се води при тях.

„Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях”, заяви Илиана Кирилова.

Двама от притисканите от Божанов съдии са Владислава Цариградска, тогава районен съдия в Луковит, и Цветко Лазаров, съдия в Софийския апелативен съд.

NOVA разполага с протокола от изслушването им на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет през 2020 г.

Съдия Цариградска разказва как е била започната медийна кампания срещу нея в няколко сайта. Последвали и предупреждения през роднини и заплахи във връзка с конкретно дело.

Директорът на Антикорупционния фонд: Много хора имат мотив за убийството на Божанов

Натискът станал още по-осезаем след отказа ѝ да си даде отвод. Публикации се появили и в други медии. След подаден от нея сигнал на съдия Цариградска е назначена охрана. В същия ден пред Висшия съдебен съвет е бил изслушан и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд.

По двата случая е образувано досъдебно производство, научи NOVA. Не е ясно докъде са стигнали разследванията.